Varro Marcus Terentius Varro

Varro Marcus Terentius Varro kimdir?

Varro, Marcus Terentius: MÖ 116-27. Reate’li yazar.

Reate’de doğmuştur. Roma’da Lucius Aelius Stilo’dan Latin edebiyatı dersleri aldıktan sonra Ati­na’da Askalon’lu Antiokhos’tan felsefe dersleri aldı.

Üst düzey kamu gö­revlerinde bulundu, iç savaşta Pompeius için savaştı.

Pharsalos Çarpışma­sından sonra Caesar tarafından affedildi ve kendisinden Roma’daki ilk ka­mu kütüphanesini planlaması istendi. Caesar’ın öldürülmesinden sonra bu proje yasaklandı.

İç savaştan sonra kalan ömrünü çalışmalarına adadı. Çok verimli bir yazardır. Hukuk, astronomi, coğrafya, eğitim, tarih ve edebi­yat gibi pek çok alanda, şiir, yergi, söylev ve mektup gibi pek çok türde eser yazmıştır.

Aulus Gellius’a göre Varro 77 yaşına dek 490 kitap derlemişti (hatırlatma: burada verilen sayı 490 ayrı kitap demek değildir. Zira antik çağ eserlerinin kendi içlerindeki bölümlere de kitap ismi verilirdi. Bir kitabın ken­di içinde birden çok bölüm yani kitap bulunurdu).

Roma tarihi konusunda­ki ayrıntılı çalışmaları nedeniyle onun Roma’nın kuruluşuna dair öne sürdüğü MÖ 753 tarihi fazla sorgulanmadan kabul edildi. En çok Saturae Manippeae (Menippos Tarzında Yergiler) adlı eseriyle tanınır. Bu eserinde yemek ve içmekten edebiyat ve felsefeye kadar birçok konuyu işleyen Varro, döneminin çılgınlık ve saçmalıklarını alaya alarak Roma’nın dindar, erdemli, sade yaşa­mını savunur; lükse ve felsefi dogmatizme karşı çıkar.

Diğer önemli eserleri De Lingua Latina (Latin Dili Üzerine) ve De re Rustica (Tarım ve Hayvancı­lık Üzerine) dir.

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar