Devasa antik yapılar nasıl inşa edilmişti sorusuna cevap arayan bilim insanları, 25 tonluk taşları tek elle taşımanın mümkün olduğunu gösteren teknolojik aparatlarla, oldukça sıradışı bir antik çağ inşaat tekniğinin var olabileceğini işaret ettiler. Bir Göbeklitepe sakinin dev T taşını tek elle taşıdığını hayal edebilir misiniz? Artık edebilirsiniz!
Stonehenge, piramitler ve Moai heykelleri gibi devasa taş yapılar için gereken taşların nasıl taşındığı basit mühendislik teknikleri ile açıklansa da, gerek komplo teorilerinin cazibesi, gerek olağanüstü teknoloji arayışının etkileri, gerek taşların boyutları ve gerekse taşıma yapılan mesafelerin uzaklığı bu izahların toplum nazarında kabul göremesine engel oluyor. Ancak herşeye rağmen bilim insanları antik mühendislik zekasının taşıma işlemini basit tekniklerle gerçekleştirdiğini izaha çalışıyor.
Bu amaçla gerçekleştirilen deneyle dev taşların, basit mühendislik ile nasıl taşındığına dair yeni bir varsayım ortaya atttı. Antik mühendisler, ortaya atılan basit çözümü keşfedebilmişler miydi bilinmez ama eğer böyle bir düzenekleri varsa işleri sanıldığından çok daha kolaydı.
Söz konusu varsayım; dünyaca ünlü TED kongrelerinin 2019 içeriğinde yer alan bir sunumda ortaya atıldı.
TED Konferansında Massachusetts Institute of Technology (MIT: Massachussetts Teknoloji Enstitüsü) Teknik Üniversitesi, Tasarım Firması Matter Design ve İnşaat Firması CEMEX'in antik çağ bina inşa teknikleri ve teknolojileri konulu konferansında devasa taşların, uygun aparatla, tek elle bile taşınabileceği öne sürüldü.
MIT Teknik Üniversitesi araştırmacıları, Matter Design tasarımcıları ve CEMEX mühendisleri birlikte çalışarak, ağırlığı 25 tona kadar ulaşan devasa taşlara elle manevra verilebileceğini kanıtladı.
MIT Öğreim üyesi Yrd. Doç. Brandon Clifford’ın öncülüğünde savunuşan basit düzenek, farklı şekillere sahip devasa taşlarla test edildi. Her biri farklı eğimli, yuvarlak kenarlı, kavisli veya kenetlenebilir özelliklere sahip, normalde vinç ya da kaldıraç olmadan hareket ettirilmesi mümkün olamayacak taşlar, tek elle ve rahatlıkla taşınabildi.
Ancak sunumun teknolojik ve bilimsel önerisinden çok sanatsal sunumuyla beğeni kazandığını da itiraf etmekk gerekiyor.
Geçtiğimiz yıllarda, National Geographic'in yine Moai heykellerini konu edinen "Bilim adamları Paskalya Adası Heykelini Nasıl Yürüdü" konulu deneysel arkeoloji varsayımı da çok büyük ilgi görmüştü.
.