Veysel Donbaz kimdir?
Veysel Donbaz; Sümerolog, Asiriyolog, ölü diller ve çivi yazısı uzmanı (d. 12 Aralık 1939, Denizli -)
Maddi durumu iyi bir tüccarın 5. çocuğu olarak 12 Aralık 1939 da Denizli/ Bekilli’de doğdu.
İlk, orta öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesinin Sumeroloji bölümüne girdi (1958-1962).
Bölümünün tek ve gayretli öğrencisi olarak bir çok profesörden eğitim gördü: Prof. Dr. Kemal Balkan, Prof. Dr. Emin Bilgiç, Prof.Dr. Mebrure Tosun ve Prof.Dr. Kadriye Yalvaç’tan ( henüz Dr. idi) Sümeroloji anabilim dalında (Sumerce ve Akadça dilleri, Hititçe’nin esas olduğu, Sumerce’nin yardımcı olduğu Hititoloji Dalı ile karıştırılmamalıdır) Prof. Dr. Tahsin Özgüç ve Prof. Dr. Nimet Özgüç’ten Önasya ve Anadolu Arkeolojisi dersleri ve Ord. Prof.Dr. Sedat Alp’ten de Hititoloji öğrenimi gördü.
1962 yılında mezun oldu.
Ankara Üniversitesindeki öğrenimini müteakip İstanbul Arkeoloji Müzelerinde göreve başladı.
1962-1968 yılları arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Eski şark Eserleri Müzesindeki Tablet Arşivindeki uzmanlık görevi devam ederken 1972 yılında bölümde şeflerden birisi, ve 1978 yılında da Başuzman ve eşdeğer bölüm şefi oldu ve bu görevi emekli olduğu 2004 Nisan ayına kadar devam etti. Veysel Donbaz 40 yılı aşkın aktif bir Sümerolog olması yanında 1963-1980 yılları arasında İstanbul’un bazı okullarında İngilizce öğretmenliği yapmış ve ayni zamanda ilişikde verilen listelerde de görüleceği üzere serbest yazar ve karikatürist olarak bir çok dergide karikatür ve yazıları yayınlanmış , suluboya ressamı olarak sergiler açmıştır. O, Uluslar arası proje ve kurumların üyesidir. Göze çarpan bir ilim adamı olarak Veysel Donbaz bu disiplinlerde daimi uluslararası bir katılımcı olmuş ve bir çok öğretim kurumu ve enstitülerin davetlisi olarak konferans ve bildiriler sundu. (ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, İtalya, Finlandiya, Kanada, Hollanda etc.). Buralarda ve diğer yerlerde ya tabletler üzerinde çalışmış, ya konferanslar vermiş ya da bildiriler sunmuştur. Devlet hizmetindeki görevi esnasında uluslararası önemi olan hususlarda da hizmet etmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Almanya ile temaslarda ve UNESCO Konferanslarında delege olarak görev almış ve UNESCO üst Düzey Eksperler toplantılarına katıldı. Titiz çalışmasının sonucu olarak, eskiden Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü olan Osmanlı İmparatorluk Müzesi ( şimdiki İstanbul Arkeoloji Müzeleri binası) arşivinden derlediği Boğazköy-Dosyası ile sirca 7500 Boğazköy tabletini 1987 Kasım ayında yurda getirmiştir.
Yaptığı diğer işler arasında 30 yılı aşkın bir süre rehberlik yaptı. Gezdirdiği meşhurlar arasında ABD
Dışişleri Bakanı ekselansları Hillary Rotham Clinton, Majesteleri İspanyol Kraliçesi Dona Sophia; Cüba Başkanı Fidel Castro, Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil; Romanya Cumhurbaşkanı Ion Illiescu ve diğerleri bulunmaktadır. Adana,Bursa, Gaziantep, Ankara, Mardin, ödemiş, Kahramanmaraş arkeoloji müzelerinde bulunan tablet ve tarihi kitabeleri ve Harran, Girnavaz kazılarından çıkan tabletlerle ; özel Müzelerde ve koleksiyonlarda bulunan (Sadberk Hanım, Yavuz Tatiş, Haluk Perk) tabletleri yayına hazırlamıştır.
Kendisi evli ve iki çoçuk babasıdır, ayrıca da iki torunu vardır. Sümeroloji ana mesleği olmakla beraber, yukarıda da yazdığı gibi uzun yıllar Vefa Lisesi akşam bölümünde İngilizce öğretmenliği yapmıştır. Aynı zamanda tanınmış bir karikatüristtir. Dünyada ilk arkeolojik karükatürleri çizen kişidir. Bu karikatürleri topladığı bir de karikatür kitabı mevcuttur. Edebiyatı da çok seven bir kişi olarak çok sayıda mizahi yönde hikaye çalışmaları da mevcuttur.
Şimdiye kadar 130'u aşkın makalesi yayımlanan, 15'ten fazla kitapta imzası bulunan Veysel Donbaz, mesleğe ilişkin birimini 2016'da yayımlanan "Bin Kral Bin Anı, Bir Sümeroloğun Anıları" kitabında anlattı.