Mitolojinin bir ülkeye veya topluma mal edilemeyeceğini belirten yazar Vural Yiğit, "Mitoloji, düşünce ürünü imgelerden oluşan sonsuz, sınırsız bir döngü ve evrensel olgudur. Toplumsal bilinçaltı ile geleceğe taşınır" dedi.
Renkler adlı ilk eserinden sonra Mitos'tan Logos'a Arkeo Mitoloji adıyla ikinci kitabı yayınlanan Doç. Dr. Vural Yiğit, Arkeopera'da Cumartesi günü aynı adla bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi ve dinleyicilerine kitaplarını imzaladı.
Mitolojiyi Söylenbilim olarak nitelendiren yazar Vural Yiğit, mitlerin düşünce ürünü olarak ortaya çıkıp, zaman içinde şekillendiğini söyledi ve "İnsanoğlu'nun bilinmeyeni açıklama va başka kuşaklara aktarma yöntemi olarak kullandığı bu öykülemeler, belleklerde yerleşti, tutundu, anlatıldı ve yüzyıllar boyu sürüp giderek günümüze kadar ulaştı" dedi.
Tanrıların mitolojide insan şeklinde düşünülmesinin, antik çağ düşüncesinde olup bitenleri ve doğa olaylarını insani niteliklerle açıklanılmaya çalışmasıyla ilintili olabileceğini belirten Yiğit, "Mitoloji bir ülkeye veya topluma mal edilemez. Mitoloji, düşünce ürünü imgelerden oluşan sonsuz, sınırsız bir döngü ve evrensel olgudur. Toplumsal bilinçaltı ile geleceğe taşınır" şeklinde konuştu.
Mitolojinin tarih boyunca insan hayatında önemli yer tuttuğunu söyleyen Vural Yiğit, özellikle sanatta mitolojik imgelerin yoğun şekilde kullanıldığını vurguladı ve "Toplumların düşleri olan mitler, düşünsel ve kurgusal gerçeklerdir. Mitler yaşayan gerçekliklerdir ve günümüzde yaşananlar mitlerin izlerini taşırlar" dedi.
Anadolu'da yapılan arkeolojik kazılarda bulunan mozaikler ve heykellere yansıyan mitolojik tasvirlerlerini örneklerle anlatan yazar, konuşmasında modern sanata yansıyan mitoloji unsurlarından da örnekler paylaştı.
Konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını cevaplayan yazar Vural Yiğit daha sonra kitaplarını imzaladı.
arkeolojikhaber.com