Washington İncil Müzesindeki Ölü Deniz Parşömenleri sahte çıktı

Washington İncil Müzesindeki Ölü Deniz Parşömenleri sahte çıktı

ABD'nin başkenti Washington’daki İncil Müzesi’nde sergilenen 16 Ölü Deniz Yazması parçasından en az beş tanesinin sahte olduğu belirlendi.

Geçtiğimiz yıl, Washington DC’de açılan İncil Müzesi, esrarengiz kökenlerine rağmen metinleri yayınladığı ve sergilediği için detaylı incelemeye alındı. Müze, X-ışını taraması ve mürekkep analizini içeren bir araştırma için, Almanya’daki Federal Malzeme Araştırma ve Test Enstitüsü’ne (BAM), şüpheli olduğu iddia edilen Ölü Deniz Parşömeni parçalarından beşini gönderdi.

Yapılan araştırma sonrasında müze, bu beş parçanın “eski köken ile tutarsız özellikleri gösterdiğini” açıkladı. Başka bir deyişle, bunlar 2000 yıllık metinler değil, daha yeni sahteciliklerin ürünüydü. Müze, bu sahte parçaların artık sergilenmeyeceğini söyledi.

Asıl Ölü Deniz Parşömenlerinin gerçekliği tartışılsa da Eski Ahit’in en eski kalıntılarını temsil ediyor. Yüzlerce orijinal parşömen, 20. yüzyılın ortalarında, Batı Şeria’daki Kumran mağaralarında bulundu. Son yirmi yılda, kaçakçılık piyasasında daha fazla parça ortaya çıktı ve bunların nereden geldikleri konusunda bazı şüpheler uyandırdı.

Yeni ortaya çıkan parşömen parçalarından bazıları, Hobi Lobi zanaat mağaza zincirinin sahibi olan ve İncil Müzesi’sinin finansmanlığını yapan Green ailesi tarafından satın alındı. Akademisyenler, geçen yıl, kökenlerini tam olarak araştırmaksızın 2016 yılında parçaları yayınladığı için müzeyi eleştirmişti. Bazı araştırmacılar ise, çeşitli parçaların sahte olduklarına dair endişelerini dile getirmişti.

Kanada’daki Trinity Western Üniversitesi’nden akademisyen Kipp Davis, “Bugüne kadar yaptığım çalışmalar, müzenin Ölü Deniz Parşömenleri koleksiyonundaki en az yedi parçanın modern sahtecilik ürünü olma olasılığının yüksek olduğuna dair kanıtların farklılığını kanıtlamayı başardı, ancak kalan parçaların durumuyla ilgili araştırmalar hala devam ediyor.” diyor.

Davis, müzenin 2016 yılındaki parşömenlere dair ilk yayınında yer aldı, ancak daha sonra bazı metinlerin gerçekliği ile ilgili şüphelerini yazdı.

Müze, sergilenmekte olan beş “Ölü Deniz Parşömenleri” parçalarınının “daha fazla bilimsel analiz ve bilimsel araştırma bekleyen” diğer üç parça ile yer değiştirdiğini söyledi.

“Sergilenen etiketler, bu parçaların orijinalliği konusunda soruların ortaya çıktığı ve daha fazla araştırmanın yapılacağı konusunda konuklara bilgi vermeye devam edecektir.”

Söz konusu olaylar, müze koleksiyonunun kaynakları hakkında ortaya çıkan ilk tartışma değil. Geçen sene Hobby Lobby’ye 3 milyon dolarlık tazminat ödemesi ve çivi yazılı tabletler, kil damga mühürler ve Mezopotamya’ya ait diğer eserlerin Irak’tan yasadışı olarak ithal edildiği gerekçesiyle binlerce eseri teslim etmesi emredildi.

Erman Ertuğrul - Arkeofili.com (Live Science. 22 Ekim 2018)

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar