2003 yılında keşfedilen Yeşilova Höyüğü'nde ilk kazılar 2005 yılında İzmir Arkeoloji Müzesi başkanlığında Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ortak çalışması olarak başlatılmıştır. 2008 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ege Üniversitesi adına Yar. Doç. Dr. Zafer Derin başkanlığında kazılara devam edilmektedir.
Yeşilova Höyüğü üst üste 20 kez yerleşilmiş, 100 bin metrekareden fazla bir alana yayılan ve zamanla günümüzde ova seviyesinin altında kalmış 4 metre yüksekliğinde höyük tipi bir yerleşimdir. Bornova Ovası’nın ortasında yer alan höyük, 800 m. çapındaki “İzmir’in Tarih Öncesi Yerleşim Alanı” içindeki kentin kurulduğu en eski yerleşimdir.
Yeşilova Höyüğü yayılım alanı içinde, İzmir'in ilk uygarlık süreci Neolitik Dönem’de günümüzden en az 8500 yıl önce başlamıştır. Aynı alanda Kalkolitik dönemden Roma dönemine kadar birçok kültürün yaşadığı anlaşılmıştır. Buna göre kültür katları yüzeyden başlayarak; I. Kat Roma, Demir Çağ ve Tunç Çağ kültürlerini içerirken, II. Kat (1-2 tabakaları) Kalkolitik Dönem ve III. Kat (1-8 tabakaları) Neolitik Dönem olarak saptanmıştır.
http://yesilova.ege.edu.tr/
-
Diyarbakır'da Amida Höyük arkeoloji kazılarda Çanakkale Savaşı rozeti bulundu
-
2024 Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu'nun tarihi ve programı açıklandı
-
Kendilerine belediye çalışanı süsü veren defineciler kent merkezinde kaçak kazı yaptı
-
Syedra Antik Kenti'ni gezen arkeoloji meraklıları Roma Tavlası da oynayabiliyorlar
-
Tripolis'te 6 yıl önce gövdesi bulunan Antonius Philagrios heykelinin başı da bulundu
-
Muazzez İlmiye Çığ, Mersin Şehir Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı
-
Hasankeyf Müzesi'nde 250 metrekarelik alanında El Cezeri Bilim Merkezi kuruluyor
-
Vecihi Hürkuş'un ilk Türk uçağını yaptığı sokak belli ama o bina henüz bulunamadı