Yılın en tuhaf haberi: Mamutlar nerede korunuyor? Kaçakçılar dişini nerede söktü?

Yılın en tuhaf haberi: Mamutlar nerede korunuyor? Kaçakçılar dişini nerede söktü?

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler; dün Ankara'da bugün İstanbul'da koruma altındaki yaban hayvanlarının boynuz, diş gibi uzuvlarını satan kaçakçıları yakaladılar. Ama haberleri okuduğumuzda "İyi de dişini sökecek mamutu nerede buldular" demekten kendimizi alamadık! Bu yıl arkeolog polislerin imza attığı pek çok başarı haber oldu. Acaba sıra paleontolog polislere mi geliyor?

Mamut, sözlükteki tanımı ile "filgillerden familyasından nesli tükenmiş, son buzul çağında Asya’da, Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da yaşamış boyu üç buçuk metreyi, ağırlığı 6 tonu bulabilen, uzun kıllı iri hayvan türüdür. Türün en son akrabasının soyu yaklaşık 4 bin yıl önce dünyaya veda etmiştir. Bugün sadece fosilleri bulunabilmektedir"...

Bu durumda dün ve bugün iki resmi açıklamaya göre ya mamutların soyu tükenmedi ya da kaçakçılar en az bir mamut fosiline sahipler veya fosil yatağı bulmuş olmalılar! 

Önce haberleri okuyalım. Sonra yorum yapalım:

DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NİN AÇIKLAMASI: 18 / 12 / 2023

Nesli Koruma altındaki yaban hayvanlarının boynuz ve dişlerini satana 1,1 milyon ceza kesildi

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, koruma altındaki yaban hayvanlarının boynuz, diş gibi uzuvlarını satan kişiye 1 milyon 100 bin lira tazminat ve 26 bin 390 lira idari para cezası uygulandı.

Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de uluslararası korunan hayvanların, kaçakçılığının engellenmesine yönelik mücadele devam ediyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 1.Bölge Müdürlüğüne bağlı İstanbul Şube Müdürlüğüne gelen ihbarda, koruma altındaki yaban hayvanlarının boynuz, diş gibi uzuvlarının süs eşyası ve tespih yapılmak üzere satışının yapıldığı bildirildi.

İhbar üzerine tespit edilen adreste hakim kararıyla yapılan denetimde 2,5 milyon lira piyasa değeri olan 6 bin 162 gram ağırlığında 3 çift dağ keçisi boynuzu, 7 antilop boynuzu, 1 kızıl geyik boynuzu parçası, 23 fildişi parçası, 3 bin 260 gram sayılamayacak boyutta fildişi parçaları, 16 bin 500 gram sayılamayacak boyutlarda mamut fildişi karışık parçaları, 7 balina dişi parçaları, 65 gram sayılamayacak boyutta balina dişi parçaları ve 14 bufalo boynuzu parçalarına el konuldu.

İlgili kişi hakkında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince adli tahkikat başlatılarak DKMP tarafından 4915 sayılı kanun kapsamında 1 milyon 100 bin lira tazminat ve 26 bin 390 lira idari para cezası uygulandı...

İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN AÇIKLAMASI: 19 / 12 / 2023

İstanbul'da nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanların diş ve boynuzlarını satan şüpheli yakalandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Küçükçekmece'de bir adreste hayvanlara ait diş ve boynuz parçalarının satıldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı.

Çalışmaların ardından adrese operasyon düzenleyen ekipler, 1 şüpheliyi gözaltına aldı.

Adresteki aramalarda Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında olduğu belirlenen 2 çift bütün, 1 çift küçük parçalar halinde 6 kilo 162 gram dağ keçisi boynuzu, 7 antilop boynuzu, 1 kızıl geyik boynuzu ele geçirildi.

Aynı adreste 23 fil dişinden yapılmış obje, 3 kilo 260 gram fil dişi parçaları, 16 kilo 500 gram fil ile mamut, 650 gram balina dişi parçaları, 14 bufalo boynuzu ve parçası, fil dişi objeler ve 20 kilo 410 gram boynuz da bulundu.

Gözaltına alınan şüpheli işlemleri için emniyete götürüldü.

ARKEOLOJİKHABER'İN YORUMU

Haberler, "Nesli Koruma altındaki yaban hayvanları" ile ilgili olunca ister istemez işe mizahi yönden bakıp, "İyi de dişini sökecek mamutu nerede buldular" diye sormak gerekiyor. Doğal olarak bu soruları da "Mamutlar nerede korunuyor? Kaçakçılar dişini nerede söktü?" soruları takip ediyor... 

Mizahı bir yana bırakıp, olaya ciddi pespektiften bakarsak; .ki resmi kurumun açıklamasında da mamut dişi parçaları tespit edildiği beyan edildiğine göre ortada "diş ve boynuz" kaçakçılığından daha ciddi bir suç var: Fosil Kaçakçılığı...

Eğer bu açıklamalar laboratuvar tahlil sonuçlarına göre yapılmışsa "her ne kadar toz halinde ve küçük parçalara ayrılmış" olsalar da günümüz teknolojik imkanları ile o fosil parçaları bilimsel olarak pek çok bilgi barındırıyor olabilir....

Anlaşılan o ki önümüzdeki yıllarda arkeolog polislerden sonra paleontolog polis kadroları açılmasında da yarar var...

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar