Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Özlem Karakaşoğlu Eylül ayında il merkezine bir kaç kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda doğa yürüyüşü yaparken yolu şaşırınca, daha önce varlığı bilinmeyen, bazı arkeolojik kalıntılara rastladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Özlem Karakaşoğlu, ilginç tarihi yapının konumunu tesbit edip, bulgularını fotoğraflayarak üniversitedeki hocalarına ve editör arkeolog Nezih Başgelen'e iletti. Onun tavsiyeleri üzerine Çanakkale tarihi envanterinde yer almayan ilginç tarihi yapıyı yetkililere bildirdi.
Özlem Karakaşoğlu, keşfini şöyle anlattı: "Eylul ayından beri ağaç kesimi gerçekleştirilen ormanlık alanda çıktığım doğa yürüyüşü sırasında yolu şaşırınca, yekpare kayaya oyulmuş; 0,40 x 1,10 x 2,05 metre ölçülerinde tek parça taştan oluşan kapakla örtülü, 3,20 x 2,10 x 2,00 metre ebatlarında dolmeni andırır bir yapı ile karşılaştım. Yapının ön alanında bir, arka alanında ise en az 4 yapı enkazı dikkat çekiyordu. Çevrede defineciler tarafından açılmış bir çok çukur vardı. Bu ilginç bulgudan öncelikle Arkeoloji ve Sanat Dergisi'nden Nezih Başgelen'i haberdar edip kendisinin yardımını rica ettim. Nezih Bey'in yönlendirmesi ile Müze yetkililerine, Koruma Kurulu üyelerine ve Genel Müdürlüğe resmi olarak bildirdik. Daha sonra Nezih Bey kendisine konuyu ayrıntılı yazmamı ve ilgililerin biran önce dikkatini çekmemi tavsiye etti"
Yapının bir an önce tescillenip, koruma altına alınması" gerektiğine dikkat çeken Özlem Karakaşoğlu, "Ben ormanlık alanın geri kalan kısımlarını gezemedim. Arkadaki alanın araştırılmasında fayda var. Eğer bu bir mezarsa, orman içindeki doğal durmayan yükseltilerin incelenmesi sonucu bazı benzer mezarlar da keşfedilebilir" dedi.
arkeolojikhaber.com