Bozok Üniversitesi, Turizm Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Galip Akın, " Yozgat genelinde Haziran ayı içerisinde üniversitemiz tarafından yapılan yüzey araştırmaları sonrası 13 tane yeni sit alanı tespit ettik. Bunlar henüz tescil edilmemiştir" dedi.
Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden, tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan, zengin kültür yapısına sahip Yozgat’ın tarihinin gün yüzüne çıkartılması için Bozok Üniversitesi'nin bilimsel çalışmaları devam ediyor
Kalkolitik, Tunç, Hitit, Helenistik, Asurlular, Romalılar, Galatlar ve Bizans olmak üzere bir çok medeniyete ev sahipliği yapan, tarihin tüm dokusunu üzerinde taşıyan ve medeniyetlerin buluşma noktası olarak mitolojideki yerini alan Yozgat’ta, Bozok Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Galip Akın başkanlığındaki ekip tarafından yapılan saha çalışması sonrası 355 sit alanı tespit edildi.
Merhaba.com sitesinin haberine göre; Yozgat’ın tarih yönünden çok zengin bir il olduğunu ve bu tarihin gün yüzüne çıkartılması için gerekli çalışmaların mutlaka yapılması gerektiğini belirten Bozok Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Galip Akın, Yozgat’ta üniversite olarak yaptıkları yüzey araştırma sonrası milattan önce 4500 yılından itibaren günümüze kadar tespit edilmiş ve kayıtlara geçmiş 355 tane sit alanı bulunduğunu ve 355 tarihi sit alanının içerisinde kazıları yapılmış her şeyi bitirilerek turizme açılmış her hangi bir arkeolojik kazı alanının bulunmadığını söyledi.
Yozgat’ta yapılan kazı çalışmaları sonrası sadece Sarıkaya ilçesinde bulunan antik Roma Hamamı’nın belli bir kısmının yüzeye çıkartıldığını ve henüz turizme açılmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Akın, “Bu tarihi alanların turizme açılması gerekiyor. Bu alanları turizme açılması halinde Yozgat’a tarihsel ve turizm açısından çok büyük bir katkı sağlayacağına eminim. Yozgat genelinde Haziran ayı içerisinde üniversitemiz tarafından yapılan yüzey araştırmaları sonrası 13 tane yeni sit alanı tespit ettik. Bunlar henüz tescil edilmemiştir. Tescili yapıldıktan sonra bu alanlarda çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.
Yozgat’ın tarihi geçmişinin araştırılmasın yönelik çok sayıda alan bulunduğunu ve bu alanlardan iki tanesinde Amerikalılar, bir tanesinde de İtalyanlar tarafından kazı çalışmalarının yapıldığını ifade eden Bozok Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Galip Akın, “Bunun dışında henüz sözünü ettiğimiz 355 sit alanı içerisinde 3 tanesi haricinde arkeoloji kazı faaliyeti devam etmemektir. Bu alanlarda arkeolojik kazı çalışması yapılması gerekiyor. Bu alanların yapılacak çalışma sonrası yüzeye çıkartılması hem tarihi açıdan hem turizm açısından hem de Yozgat’ın tarihsel ve sosyo-ekonomik durumunu değiştirecek nitelikte çalışmalar olacak ve tarihimizin ortaya çıkartılması çok büyük önem arz etmektedir. Yozgat’ta yazılı dönemlerde Hititler daha sonra Asurlular, Hitiler Urartular, Romalılar ve en önemli eser Galatlar tarafından yapılan Tavium Antik Kenti vardır ve çok önemlidir. Bütün Anadolu’nun özellikle Karadeniz’den Akdeniz’e, doğudan batıya bağlanan eski yolların hepsi buradan geçmekte idi. Daha Selçuklular Osmanlılar ve günümüze kadar tarihi aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Kentte bulunan Alişarhöyük milattan önce 4500 yılından Osmanlı dönemine kadar burada kalınmış yerleşim yeridir.
Buradan yararlanılarak bütün İç Anadolu ve Anadolu’nun birçok yerinin tarihlendirilmesi buradan çıkartılan eserler yardımı ile yapılabilmiştir. Yozgat değil Anadolu’nun her köşesi tarih kokuyor. Yozgat’ta iki yıldır yaptığımız çalışma ile Yozgat’ın tarih öncesi ve sonrası dönemlerde ki çalışmalar yapılmak suretiyle Yozgat’ın tarihini aydınlatmak için elimizden gelen çalışmayı yapmaktayız .” diye konuştu.