Yunanistan'da içi altın yaldızla kaplanmış iki bronz çağı mezarı keşfedildi

Yunanistan'da içi altın yaldızla kaplanmış iki bronz çağı mezarı keşfedildi

Yunanistan'ın Mora Yarımadası kıyılarında yer alan Messinia kentinin Pylos bölgesindeki arkeoloji kazılarında içinde mücevher ve ilginç tarihi eserler bulunan, altın yaldızla kaplanmış iki kraliyet mezarı keşfedildi. Arkeolojik buluntular arasında arpa demetleri ile çevrili boğaları tasvir eden bir altın yüzük ve Mısır tanrıçası Hathor'u tasvir eden bir kolye de yer alıyor.

ABD’nin Cincinnati Üniversitesi’nden arkeologlar, Antik Yunan’daki yaşama dair yeni ipuçları sunan, içerisi altın yaldızla kaplanmış arı kovanlarını andıran iki kraliyet mezarı keşfettiklerini açıkladır. Yunanistan'ın Pylos kentinde bulunan mezarların Bronz Çağı’na ait olduğu belirtildi.

Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, her iki mezarın kubbe şeklindeki çatılarının, antik çağlarda yıkıldığı ve soyguncular tarafından yağmalanamayacak kadar fazla molozla dolduğunu belirtildi.

Cincinnati Üniversitesi arkeoloji ekibinin, mezarlardaki kazı ve eserleri belgeleme işlemleri için 18 aydan fazla zaman harcadığı ifade edildi.

Araştırmacılar, keşfin erken Miken ticareti ve kültürü hakkında yeni bilgiler içerdiğini savunuyorlar.

Cincinnati Üniversitesi tarafından desteklenen ve karı koca arkeolog olan Jack L. Davis ve Sharon Stocker, 2015 yılında Griffin Savaşçı Mezarı’nı bulmuşlardı. M.Ö 1450 yıllarına kadar uzanan bir Bronz Çağı mezar türü olan Griffin Savaşçı Mezarı, fildişi bir plakaya kazınmış, yarı kartal, yarı aslan olan mitolojik bir yaratığı simgeliyordu.

Jack Davis, iki boğa ile birlikte arpa demetlerini tasvir eden altın yüzük gibi eşyaların, 3.000 yıldan daha uzun bir süre önce Akdeniz’deki yaşama dair önemli bilgiler verdiğini söylüyor: "Mezarlar, duvarlardan düşen küçük altın yaprak parçalarıyla doluydu. Bu mezarlar yapıldığı sırada, anakara Yunanistan ve Girit’te Miken uygarlığı gelişiyordu. Miken halkı devasa saraylar inşa etti ve arkeologların Linear B adını verdiği bir yazı sistemi geliştirdi. Bu medeniyet, yaklaşık MÖ 3.200 yıl öncesinde yıkıldı."

Bulunan iki yeni mezarın da en az Griffin Savaşçı Mezarı kadar önemli olduğunu belirten Davis, ilkel mezarlarda bulunan eserlerin Akdeniz'deki yaşam hakkında benzer hikayeler anlattığını söyledi. Bu arada Griffin Savaşçısı'nın kimliği henüz çözülebilmiş değil. Stocker, savaşçının mezarında bulunan zırh, silah ve mücevher kombinasyonunun kuvvetle muhtemel askeri ve dini bir yetkiye sahip olduğunu gösterdiğini, hatta muhtemelen daha sonraki Miken dönemlerinde ‘Wanax’ olarak bilinen kral olabileceğini ifade etti.

Griffin Savaşçısı Mezarı gibi, iki aile mezarı da mitolojik yaratıklarla süslenmiş sanat eserleri içeriyordu. Akik mühür taşının üzerinde ayakları üzerinde dik duran iki aslan benzeri yaratık bulunuyor. Hemen üstlerinde ise Geni adı verilen 16 köşeli bir yıldız yer alıyor.

Stocker, aynı 16 köşeli yıldızın mezardaki bir bronz ve altın eserde de göründüğünü belirtti.

Normalde Miken Uygarlığı’nda 16 köşeli yıldızın olmadığını söyleyen Stocker, hem altın hem de bronz eserlerde bu simgenin yer almasının dikkat çekici olduğunu ifade etti. Ekip ayrıca mezarların içinde Mısır tanrıçası Hathor'a benzeyen altın bir kolye de buldu.

Çeviri: Berk Baylançiçek- webtekno.com


Benzer Haberler & Reklamlar