Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde, bu sene 10'uncusu düzenlenen Türkçe Yaz Okulunun yanı sıra Arkeoloji, Edebiyat, Bilim ve Türk Sineması alanlarında da yaz okulları düzenleyeceğini açıklandı.
Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi amacıyla 2009’da kurulan Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın dört yanından gençleri bir araya getirmek için yaz okulları düzenlemeye devam ediyor. Türk Sineması, Türk Edebiyatı ve Arkeoloji Yaz Okulu için 141 farklı ülkeden 7500’e yakın açık başvuru arasından toplam 75 kişi kabul edildi.
Yunus Emre Enstitüsü'nden yapılan açıklamada yaz okulları ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
10. Yılda 10. Yaz Okulu
Yunus Emre Enstitüsü kuruluşunun 10. yılında Türkçe Yaz Okulu’nun 10.su ile tüm dünyadan gençleri bir araya getiriyor. Türkiye meraklısı, 18-35 yaş aralığında, B1 ve üzeri seviyede Türkçe öğrenmiş ve henüz Türkiye’yi görme fırsatı bulamamış gençlerin misafir edildiği Yaz Okulu kapsamında öğrenciler, Türkçe derslerinin yanı sıra yemek, halk oyunları, fotoğraf, tiyatro, okçuluk, müzik, kaligrafi ve resim gibi birbirinden farklı atölye çalışmalarına katılacak.
Hafta içi öğleden önceki zaman diliminde profesyonel öğreticilerden Türkçe dersleri alacak olan öğrenciler kısa bir zaman dilimi içinde Türkçelerini geliştirme imkânı bulacaklar. Bununla birlikte İstanbul’dan Bartın’a, Bursa’dan Amasra’ya, Bolu’dan Ankara’ya Türkiye’nin farklı şehirlerini gezecek olan öğrenciler yöresel lezzetleri yerinde tadarken kimi zaman dalından meyve toplayacak, kimi zamansa atölyede çömlek yapmayı öğrenecek. Ayrıca Türkiye’deki düğün merasimleri, Karagöz ve Hacivat gösterimleri, masal anlatımı, film etkinlikleri gibi deneyimlerle Türkiye’yi ve Türk dilini yaşayarak öğrenme fırsatı elde edecek.
Müze gezileri, tekne turları gibi etkinlikler sayesinde ise Türkiye’nin tarihî ve turistik zenginliğini yerinde görecekler. Birbirinden farklı coğrafya ve kültürlerden gelen öğrenciler aralarındaki iletişim dili Türkçe sayesinde silinmez hatıralar ve unutulmaz dostluklarla ülkelerine dönecekler.
Türk Edebiyatı Yaz Okulu
Yurt dışında en az B2 düzeyinde Türkçe bilgisine sahip, 18-35 yaş aralığında, Türkoloji bölümlerinin son sınıflarında (4. ve 5. sınıf) okuyan ya da mezun, Türkçe edebi eser, dizi, film çevirisi yapmak isteyen ya da Türkçe ile ilgili çalışmak isteyen akademisyen ya da akademisyen adaylarına yönelik 2 hafta sürecek Türk Edebiyatı Yaz Okulu 25 ülkeden 25 katılımcı ile bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen Yaz Okulu ile katılımcılar, Türk edebiyatını yakından tanımak amacıyla özel mekânlarda edebiyat dünyasının önemli isimleri ile bir araya gelerek Türk edebiyatının farklı yönlerini keşfedecekler.
Programda Türk edebiyatı hakkında seminerler; yazar, şair ve akademisyenlerle buluşmalar; okuma ve çeviri atölyeleri; Türkiye’nin Çeviri ve Yayım Destek Programı (TEDA) hakkında etkinlikler ile öğrenciler İstanbul Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesinden Masumiyet Müzesine, Sait Faik Abasıyanık Müze Evinden yayınevlerine, kütüphanelerden şair ve yazarların anı evlerine kadar şehrin muhtelif mekânlarında edebiyatla iç içe iki hafta geçirecekler.
Arkeoloji Yaz Okulu
Anadolu Kültür Mirasına Yolculuk: Arkeoloji Yaz Okulu Türkiye’nin kültürel mirasının daha yakından tanıtılması amacıyla düzenlenen Dünya Kültür Mirasında Türkiye-Arkeoloji Yaz Okulu bu yıl ilk kez kültürel mirasa ve arkeolojiye meraklı üniversite öğrencilerini Türkiye’de buluşturuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çorum Valiliği iş birliğinde, Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın akademik danışmanlığında gerçekleştirilecek programda yurt dışındaki üniversitelerin arkeoloji, kültürel antropoloji, sanat tarihi, tarih, halkbilim, coğrafya gibi sosyal bilimler alanlarında eğitim alan farklı ülkelerden 25 öğrenci, Anadolu’nun geniş yelpazedeki kültürel birikimini yerinde görecekler.
Anadolu uygarlıkları arkeoloji, tarih, sanat tarihi ve mimarlık alanlarında akademisyenler, kazı başkanları, alan uzmanları, müze idarecileri tarafından verilecek zengin içerikli seminerler ile zenginleştirilen programda kazı alanları ve ören yerleri için hazırlanan belgesellerin ve filmlerin gösterimi; Troya, Efes, Göbeklitepe, Boğazköy-Hattuşa Ören Yerleri; Troya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Zeugma, Şanlıurfa, Çorum ve Boğazköy Müzeleri gezileri; İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Kütüphanesi ziyaretleri ile Çanakkale, İzmir, Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara, Çorum, İstanbul’u yakından tanıyacaklar.
Türk Sineması Yaz Okulu
Bu sene ikincisi gerçekleştirilecek Türk Sineması Yaz Okulu, bu yıl da İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliğinde ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Dragos yerleşkesinde düzenleniyor.
Türkiye’nin sinema birikimini dünya ile paylaşmak ve Türk sinemasını daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen Türk Sineması Yaz Okulu’nda, 18-35 yaş aralığında sinema alanında eğitim almış 25 kişi, akademisyen, yönetmen, oyuncu ve eleştirmenler tarafından verilecek Türk sineması içerikli seminer ve söyleşiler, geçmişten bugüne Türk sinemasının tarihini yansıtan başyapıtlarının gösterimi ve İstanbul’un önemli film mekânları, film yapım mekânları, sinemalar, sinema müzelerine düzenlenecek gezi programları ile Türk sinemasının izini sürecekler.
TABİP - BİLİM Yaz Okulu
Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında uzay ve havacılık alanında Türkiye’nin önde gelen üniversite ve şirketlerinin katkılarıyla ilki düzenlenen TABİP - BİLİM Yaz Okulu;Türkiye’nin sahip olduğu bilimsel kapasiteyi, Türk reel sektörünü ve Türk akademik çevrelerini dünyaya tanıtmak amacıyla 22 Temmuz-4 Ağustos 2019 tarihleri arasında İstanbul’da başlıyor.
Gerek bilim diplomasisi faaliyetlerine katkı sağlamayı, gerek ise Türkiye’nin akademik gücünü dünyanın çeşitli ülkelerinden katılacak öğrencilere tanıtmayı hedefleyen TABİP- BİLİM Yaz Okulu kapsamında farklı ülkelerden 15 yabancı öğrenci Ankara, İstanbul ve Kayseri’de ağırlanacak, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve ODTÜ gibi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde eğitimlere katılacak, havacılık ve uzay alanında lider kurumlarını ziyaret ederek pratikte görme ve test etme imkânları sunulacak. Akademik deneyimlerin yanı sıra katılımcılar kültür gezileri ile Türkiye’nin doğal ve eşsiz tarihî güzelliklerini yakından tanıma fırsatı yakalayacaklar.