Zerzevan Kalesi'ndeki Mithras Tapınağı'nın koridorları keşfedildi

Zerzevan Kalesi'ndeki Mithras Tapınağı'nın koridorları keşfedildi

Zerzevan Kalesi'ndeki Mithras Tapınağı'na giden 2 koridor bulundu. ritüel amaçla yapılmış koridorlardan biri tapınağa direk girişi sağlıyor. Diğeri ise alt koridor.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde askeri üs olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Dicle Üniversitesi ve Kaymakamlık katkılarıyla 2014 yılında başlayan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.

30 BİNİ YABANCI 150 BİN KİŞİ KALEYİ ZİYARETE GELDİ

Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun başkanlığında yaklaşık 5 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında kaledeki Mithras Tapınağı'na giden iki ayrı koridor bulundu.

Zerzavan kalesinin Roma'nın sınır garnizonu olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, bu bölgenin önemli bir stratejik nokta olduğunu belirtti. Kalede yaptıkları çalışmalarda birçok yapıyı ortaya çıkardıklarını belirten Coşkun, "Mithras Tapınağı önemli bir yapı ve çok fazlasıyla ziyaretçisi olan bir yapı. Sadece geçen yıl 150 bin ziyaretçimiz vardı. Bunlardan 30 bini yabancıydı. Nisan ayındayız ve ziyaretçi sayımız 200 bini buldu. Mithras Tapınağı'ndaki kazı çalışmalarımızı bu yıl da yürüttük. Tapınağın bir kısmını ortaya çıkarmıştık. 2 koridor daha tespit ettik. Tapınağa açılan bir alt koridor, hem de tapınağa direk girişi sağlayan koridor bulundu. Tabi bunlar ritüel amaçla yapılmış koridorlar. Bu önemli keşiflerden birisi. Biz bu yıl da Mithras'a açılan gizemli koridorlar üzerine çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu yıl hem Mithras Tapınağı'ndaki çalışmaları, hem de koridorlardaki çalışmaları tamamlamayı düşünüyoruz. Bu önemli bir çalışma olacak ve bilim dünyasına duyurulacak." dedi. 

 60 dönümlük alanı kaplayan tarihi Zerzevan Kalesi’nde 2014 yılından beri devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yapılar kalenin adını dünyaya duyuruyor.

2 BİN YILLIK ROMA TATLISI YEMEYE DAVET

Zerzevan Kalesi'ndeki Mithras Tapınağı'nda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını kaydeden Yrd. Doç. Aytaç Coşkun, "Dünyada ilk kez bir Roma garnizonunda 2 bin yıllık Roma tatlısı yapılacak ve ikram edilecek. Tamamen o dönemde kullanılan malzemelerin hepsi temin edildi. 2 günlük bir çalışma yapıldı. Bu tatlının ismi 'Globi'dir. Bu tatlıyı konuklarımıza ikram edeceğiz. Yarın Zerzavan Kalesi'nde 2 bin yıllık tarifli bu tatlımızı tatmaya herkes gelebilir." dedi.

Roma İmparatorluğu'nun sınır garnizonu olan ve kayalık bir tepe üzerine kurulu olması nedeniyle geniş bir alanı kontrol eden, stratejik öneme sahip kalede yapılan çalışmalarda elde edilen buluntuların, Milattan Sonra 3'ncü yüzyıla kadar uzandığı tespit edildi. Dicle Üniversitesi Arkeoloji bölümünün yönettiği kazı çalışmalarına yer altı kilisesi, gizli geçitler, sığınak, askerlere ait konutlar, kaya mezarları, sunaklar, su sarnıçları, takılar, bronz sikkeler, pek çok askeri ve tıbbi malzeme bulunmuştu.


Benzer Haberler & Reklamlar