Edirne'deki Osmanlı vakıflarının hayır amaçları yeniden canlandırılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Osmanlı döneminde kurulmuş vakıfların vakıf senetlerinde yer alan hayır şartlarını yerine getirmeye devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Osmanlı döneminde kurulmuş vakıfların vakıf senetlerinde yer alan hayır şartlarını yerine getirmeye devam ediyor.
Ünlü Sanatçı Mercan Dede, “İnsan kaynaklı iklim krizi, bugünümüzü ve gelecek nesilleri tehdit ediyor. Denizlerimiz ve onların ekosistem taşıyıcıları olan mercanlar, büyük bir öneme sahip" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Türkiye'deki geleneksel sanatları ve sanatçıları desteklemek amacıyla somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı 373 sanatçıya daha "Sanatçı Tanıtma Kartı" verildi.
Önceki yıllarda 'Latmos’ta kaya resimlerini kurtaran' olarak lanse edilen maden firmasının 'Öneri Milli Park Sahası' içinde kaldığından, önceki işletme talebine olumsuz görüş verilen alanda başlattığı madencilik çalışmaları çevre ve kültürel miras…
Yesemek Göleti ve Sulama Projesi'nin bir kısmı; Hitit mirası Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi ve Müzesi I. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırına taşmış, şaşırtıcı şekilde Koruma Kurulu ve Müze inşaatta mahsur görmemişti. Mahkeme kararı ile çalışma…
Bölgede uzun süre arkeolojik çalışma yapan Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafından yaklaşık on bin yıllık çok önemli bir kutsal alan olduğu tespit edilen Latmos’taki T şekilli insan başları ile dikkat çeken binlerce yıllık kaya resimleri konusunda…
ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi (USFWS), dünyadaki böcek varlığının daha önce görülmemiş oranda azaldığını, bu durumun böcekçil göçmen kuş popülasyonunda önemli kayba yol açtığını belirtti.
Ülkenin sulardan temizlenmesi için inşa edilen yel değirmenleri zamanla sembol yağılar haline geldi. Bu nedenle 11 Mayıs Hollanda'da 51 yıl önce Ulusal Değirmen Günü ilan edilmişti. Hollanda'da "Ulusal Değirmen Günü"nde 700 değirmenin kapıları…
Resmi kayıtlara göre Doğu Roma Devleti tarafından 11 Mayıs 330 tarihinde inşa edilen İstanbul'un daha önce antik Yunan şehir devleti Megaralılar'ın bir taşra yerleşimi olduğu biliniyor. Arkeolojik kalıntılara göre kentte yerleşimin tarihi binlerce…
Türkiye'nin doğal ve kültürel mirasını korumak amacıyla 1990 yılında kurulan ve önemli etkinlere imza atan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın yeni genel sekreteri B. Ilgın Sözen oldu. B. Ilgın Sözen ilk demecimce "Prof. Dr. Metin…
Çanakkale Savaşları'na katılan Anzak askerlerinin Mısır'daki sfenkslere benzettiği Gelibolu Yarımadası'ndaki Arıburnu Yarları, şiddetli yağışlar, rüzgar, erozyon, fırtına ve depremler nedeniyle 109 yıl önceki görünümünü yitirmeye başladı. Gelibolu…
Türkiye, üç kültürel mirası daha UNESCO'da aday gösterdi. Beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek yapılan "Antep İşi Nakışı", yün gibi hayvansal liflerin üzerinde bulunan pulların sıcaklık, nem ve basınçtan dolayı sürtünme yoluyla birbirine…
Rumi takvime göre nisan ayının ilk çarşamba gününün kutsallığına inanan Ezidiler, Mardin, Şırnak ve Batman'da Kırmızı Çarşamba Bayramı kutladı.
Bir tarihi eser daha Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılarak 2017'de İngiltere'de satışa sunulan Hattat Mustafa Dede'nin el yazması Kur'an-ı Kerim'in bir Kadir Gecesi ana vatanına geri döndü.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Kayalar, Bağdat'ta Irak Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed el-Bedrani ile bir araya geldi.
Günümüzden 3 bin 500 yıl önce Zerdüşt tarafından kurulan, M.S. 7. yüzyıla kadar Pers, Med ve Sasani gibi büyük imparatorlukların dini olan en eski tek tanrılı din olan Zerdüştlük, Zerdüştîlik ve Mecûsîlik adıyla da bilinen ve iran'da hâlâ tapınım…