Dinozorların soyunu kurutan değişimleri iddia edildiği gibi Chicxulub göktaşı mı yoksa devasa volkanik faaliyetler mi tetikledi sorusuna cevap arayan iklim bilimciler, antik turbalarda yer alan fosil molekülleri analiz ederek hem volkanik…
ABD'nin New York eyaletinde yaklaşık 10 bin yıl önce nesli tükenmiş, fil benzeri bir memeli olan mastodon türüne ait kemik kalıntıları keşfedildi.
Peru'daki Uluslararası Paleontoloji Kongresi'nde iskeleti tam bir timsah fosili ilk kez açıklandı. Bilim insanları 10 milyon yıllık fosilim, nesli tükenmiş timsah türünün yavrusuna ait ilk örnek olduğunu öne sürüyor. 2023'ün sonunda bulunan fosil,…
İber Yarımadası'ndaki tarih öncesi yerleşim alanlarında süren arkeoloji çalışmaları, Neandertallerin 65 bin yıl önce, ateşi kontrol ederek tutkal üretiminde kullandığı adeta bir fabrikayı andıran üretim merkezi ortaya çıkardı. Tarih öncesi atölye,…
2015 yılında Almanya'nın Bavyera eyaletinde Mühlheim yakınlarındaki Schaudiberg Taş Ocağı'nda bulunan ve dinozorların atalarından olan kanatlı sürüngen fosilinin yeni bir tür olduğunu belirlendi ve türe, "Bavyeralı kılıç kuyruk" anlamına gelen…
Tarih öncesi yaşamış ve nesli tükenmiş, uçamayan Phorusrhacid türü Terör Kuşu olarak bilinen türe ait bacak kemiğinde nesli tükenmiş bir timsah türü olan Purussaurusa ait diş izlerine rastlandı.
Arjantin'in Santa Cruz eyaletinde keşfedilen, H-henüz iribaş evresinde olmasına rağmen yaklaşık 16 santimetre uzunluğundaki kurbağa yavrusu fosili Jura döneminden kalma ve yaklaşık 161 milyon yıllık.
Dinozorları yok ettiği varsayılan meteordan 200 katı büyük göktaşı 2014'te keşfedilmişti. Bu dev meteorun Dünya’ya yaklaşık 3 milyar yıl önce çarptığı tespit edildi. Göktaşının insanlık tarihindeki en büyük tsunamiyi yarattığı ve okyanusları…
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde ilk kez dinozor fosili keşfedildiği açıklandı.
Kayseri'de Paleontoloji Müzesi için hazırlıklar sürerken Yamula'dan yüzlerce yeni fosil çıkıyor. Kayseri'de Yamula Barajı çevresinde sürdürülen kazılarda bu yıl 7,5 milyon yıllık olduğu değerlendirilen çok sayıda hayvan fosili çıkarıldı. Fosiller…
Dünya üzerinde daha önce keşfedilen mikroplardan yaklaşık 1,9 milyar yıl daha yaşlı organizmalar Güney Afrika’da keşfedildi. Mikroplar, Dünya yüzeyinin altında magmanın yavaşça soğumasıyla oluşmuş Bushveld Magmatik Kompleksi’nde…
Çankırı'da en eskisi 9 milyon yıl öncesine tarihlendirilen fosillerin bulunduğu Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde paleontologlar sadece büyük parçaları değil en küçük kalıntıları dahi bilimsel yöntemlerle bilgiye dönüştürmeye garet ediyor.…
Çin'in kuzeybatısındaki Şaanşi eyaletinde bulunan bir kireç taşı mağarasında oldukça iyi korunmuş dev panda fosili keşfedildi. Paleontologlar paleolitik çağa tarihlenen fosilin büyük kısmının bulunmasından dolayı seviçli. Dev pandanın kafatası…
Denizli'nin Tavas ilçesindeki fosil yatağında yaklaşık 9 milyon yıl önce yaşayan kılıç dişli kediye ait fosilleşmiş kafatası bulundu. Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek; "Bu yıl en önemli gördüğümüz keşfimiz, daha önceki yıllarda uzun kemiklerini bulduğumuz…
En büyük dinozor ne kadar olabilir sorusuna cevap arandı ve dünyanın en büyük dinozorunun ne kadar büyük olabileceği hesaplandı! Bugüne dek bulunan fosillerin ebatlarının yanı sıra bir canlının hareket kabiliyetini sürdürebilme ve beslenme…
Çankırı'da en eskisi 9 milyon yıl öncesine tarihlendirilen fosillerin bulunduğu Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'ndeki buluntular, bilim dünyasında dikkatleri üzerine çekiyor. Bu yıl Çin'den ve Slovakya'dan bilim insanlarının Çorakyerler'e…