Afrika'da bulunan en eski ve günümüzde yaşayan halklardan elde edilen DNA analizlerine göre Homo Sapiens'in en olası ana yurdunun tam olarak belirlendiği iddia edildi. Araştırmacılar; iddialarını genetik, jeolojik, arkeolojik ve iklimbilim kanıtları…
Muğla'nın Milas ilçesindeki tarihi zeytin ağacının yaşı, Ankara Üniversitesi nükleer fizikçileri tarafından ilk kez lüminesans tarihlendirme yöntemi ile tespit edildi. Köklerine yakın toprak numunelerin laboratuvar ortamında yapılan analizlerinde,…
Bundan milyonlarca yıl önce dinozorların ve canlıların üçte dördü nedeni tam olarak bilinmeyen bir nedenle yeryüzünden silindi. Ama memeliler gizemli bir şekilde o kıyametten sonra da yaşamlarını sürdürdüler. Bulunan yeni fosilin bu sorulara cevap…
Paleontologlar 1832 yılında kaleme alınan bir anlatının gerçek olup olmadığını merak ettiler. Söz konusu metindeki bataklık bulundu. Bir ada cumhuriyeti olan Mauritius'un Mare la Chaux kenti yakınlarındaki fosil dolu bataklıktan binlerce Dodo kuşu…
Binlerce yıllık mumyalar üzerinde yürütülen araştırmalar, kalp ve damar hastalıklarının sanılandan çok daha eski zamanlarda insanları tehdit ettiğini gösterdi. Güney Amerika ve Mısır'dan yaşları 18 ila 60 arasında yaklaşık 4 bin yıllık 5 mumya…
Kayseri'de Taşhan fosil yatağından sonra kazılara geçen yıl başlanan Barsama bölgesinde de 8 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen at, zürafa ve gergedan fosilleri bulundu.
Bazıları bin kilogram ağırlığa kadar ulaşabilen garip keseli dev hayvanlar, bir zamanlar Avustralya'da cirit atıyorlardı. Bulunan kemiklere göre; soyu tükenmiş bir tür olan Palorchestid keseli hayvanları, yaşayan canlılardan farklı olarak garip…
Tarih öncesi insanların yaklaşık 400 bin yıl önce kemik iliklerini yemeden önce haftalarca mağarada sakladıklarını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. Geyiklerin bacak kemiklerinin üzerinde avlandıktan çok sonra belirli yerlerde açılmış kesik…
Tayland'da köpek balığındaki gibi keskin dişlere sahip, etçil, arka bacakları uzun yeni bir yırtıcı dinozor türü keşfedildi. Yeni türe Siamraptor suwati adı verildi.
Finlandiyalı fosil uzmanı Dr. Juha Saarinen, Kayseri'de ortaya çıkarılan bazı fosillerin mamutlardan daha eski olduğunu belirterek, bunların yeni bir tür olabileceğini söyledi ve 'Daha önce böyle büyüklük ve tamlıkta bir örneğe rastlamadım. Dünyada…
Avustralya'da bir akbabadan daha büyük, 13 metrelik kanat açıklığıa sahip olduğu ve 96 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen dev bir uçan sürüngen fosili keşfedildi. Pterosaur ailesinden yeni keşfedilen türe Latince'de demir ejderha anlamına gelen…
Paleolitik çağı betimleyen pek çok resimde insanlar mamutlara ve benzeri dev hayvanlara ellerinde taş baltalar ve mızraklarla saldırırken görülür. Avın daha sonra nasıl, kesilip parçalandığı ise hayal gücüne bırakılır. Oysa kasaplık keskin ve ince…
Antik Herculaneum kentinden kalan parşömenler, kırılgan yapıları dolayısıyla okunamaz halde. Açıldıklarında zarar görecek parşömenlerin, yapay zeka ve makine öğrenme teknolojileri kullanarak çözülmesi planlanıyor. İsrail'de 1700 yıllık İbranice bir…
Yapılan araştırmalara göre T. rex ısırığının bir arabayı ezecek güce sahip olduğu ve bahtsız kurbanlarına altı tona kadar basınç uygulayabildiği belirtiliyor. Ancak çok sayıda kanıt, dinozorun bu güçlü ısırma kuvvetini desteklerken, gevşek bir…
39 yıl önce Grönland'daki Qilakitsoq yerleşiminde çeneleri dövmeli altı kadın ve iki çocuk cesedi bulunmuştu. Altı aylık bir erkek çocuğu da dahil Inuit ailesinin 1475 yıllarında öldüğünü ve bedenlerinin kısa sürede buzla kaplandığı için bozulmadığı…
Kuzey Fransa elde edilen yeni arkeolojik bulgulara göre, Avrupa'daki Acheulian Kültürünün varlığına dair 650.000 yıllık yeni kanıtlar bulundu.