Avustralya'da bir akbabadan daha büyük, 13 metrelik kanat açıklığıa sahip olduğu ve 96 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen dev bir uçan sürüngen fosili keşfedildi. Pterosaur ailesinden yeni keşfedilen türe Latince'de demir ejderha anlamına gelen…
Paleolitik çağı betimleyen pek çok resimde insanlar mamutlara ve benzeri dev hayvanlara ellerinde taş baltalar ve mızraklarla saldırırken görülür. Avın daha sonra nasıl, kesilip parçalandığı ise hayal gücüne bırakılır. Oysa kasaplık keskin ve ince…
Antik Herculaneum kentinden kalan parşömenler, kırılgan yapıları dolayısıyla okunamaz halde. Açıldıklarında zarar görecek parşömenlerin, yapay zeka ve makine öğrenme teknolojileri kullanarak çözülmesi planlanıyor. İsrail'de 1700 yıllık İbranice bir…
Yapılan araştırmalara göre T. rex ısırığının bir arabayı ezecek güce sahip olduğu ve bahtsız kurbanlarına altı tona kadar basınç uygulayabildiği belirtiliyor. Ancak çok sayıda kanıt, dinozorun bu güçlü ısırma kuvvetini desteklerken, gevşek bir…
39 yıl önce Grönland'daki Qilakitsoq yerleşiminde çeneleri dövmeli altı kadın ve iki çocuk cesedi bulunmuştu. Altı aylık bir erkek çocuğu da dahil Inuit ailesinin 1475 yıllarında öldüğünü ve bedenlerinin kısa sürede buzla kaplandığı için bozulmadığı…
Kuzey Fransa elde edilen yeni arkeolojik bulgulara göre, Avrupa'daki Acheulian Kültürünün varlığına dair 650.000 yıllık yeni kanıtlar bulundu.
Denisovan anatomik profili araştırıldı. Altay İnsanı neye benziyordu, Denisovanların yüzü nasıldı sorularına kısmi de olsa cevap veren araştırmanın yöntemi bir hayli eleştiri aldı. Ancak araştırma ekibi eleştirileri çok önemsemiyor ve meçhul bir…
Cebelitarık’taki bir mağarada bulunan Anadolu kökenli 7.500 yıllık bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Kadının genlerinin \%10'u yerel avcı toplayıcı, \%90'ı ise Anadolu kökenli olduğunu gösteriyordu.
Kafatası şekillendirme uygulaması ile Roma İmparatorluğu’nun çöküşü arasında bir ilişki olup olmadığını genomik bir araştırma ile incelendi
Kayseri'de Taşhan bölgesinde bulunan, yaklaşık 7,5 milyon yıl öncesi fillerin atası Choerolophodon'a ait olduğu belirtilen fosil, alçı ceket yöntemiyle bilim merkezine taşındı.
Çankır'daki Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi kazılarında bulunan fosiller, müzelere hazırlanıyor, temzileniyor, onarılıyor, tasnifleniyor ve türlerine göre ayırılıp, sergilenmeye hazır hale getiriliyor.
Kayseri'deki kazılarda ortaya çıkarılan milyonlarca yıllık fil, gergedan, mamut ve zürafa fosillerinin sergilenmesi için doğa müzesi inşa edilmesi planlanıyor.
Bursa'nın İznik ilçesinde, incelemelerde bulunan Türk bilim insanları, milyonlarca yıl önce denizlerde yaşayan mikroorganizmalara ait fosil kalıntılarına rastladı.
Yaklaşık sekiz metre boyunda olduğu tahmin edilen ve 72 milyon yıl önce Japonya topraklarında yaşayan otobur türe Kamuysaurus japonicus ismi verildi.
Moğolistan’daki Tolbor Vadisinde bulunan taş aletler, insan türünün Avrasya bozkırına en az 45.000 yıl önce ulaştığını gösteriyor.
Etiyopya’da neredeyse bütün halde bulunan 3.8 milyon yıllık Australopithecus Anamensis kafatası, bu primat insanımsı maymun türünün, medyada Lucy adıyla meşhur Australopithecus afarensis ile aynı çağda yaşadığını gösteriyor.