Üst Paleolitik dönemde Romanya'da Cioclovina insanları arasında işlenen bir cinayetin anatomisi: Analizler maktüle bir sopayla ölümcül şekilde art arda vurulduğunu gösteriyor. Kafasına birbirini izleyen iki şiddetli darbe alan kurbanın, yere düşmeden…
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yamula Barajı yakınındaki Taşhan Mahallesi'nde, daha önce bir çobanın bulduğu fosilden yola çıkılarak sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında, 7,5 milyon yıllık zürafa fosiline rastlandığını…
Görünüş olarak modern devekuşlarına benzeyen ve fil kuşundan çok daha hızlı koşabilen Pachystruthio dmanisensis türü hayvanın Avrupa’ya Güney Kafkasya ve Anadolu üzerinden göçmüş olabileceği tahmin ediliyor.
Lethbridge yakınlarındaki maden ocağında çalışan işçiler, kaya kütlesinin içine sıkışmış halde, mosazor denilen bir deniz canlısına ait fosil keşfettiler. Mosasaur, Jurassic World filminde 'Denizin T-rex'i olarak tanımlanmıştı.…
ABD'nin Kolorado eyâletinin başkenti Denver'de Highlands Ranch'te emekliler için huzurevi yapılması amaçlanan inşaat sahasında, yaklaşık 65 milyon yıllık fosiller bulundu. Denver Doğa ve Bilim Müzesi'nden uzmanlar, Kretase Dönemi'ne kadar uzanan…
259 Balığın hepsinin aynı anda nasıl öldüğünü izah etmek kolay etmek değil ama inanılması güç şekilde aynı yöne giden balık sürüsü olabileceğinin kanıtı. Yüzlerce balığı yüzerken fosilleştiren taş levha üzerinde yapılan araştırmalar, balık…
Büyük şehir olmak kuşkusuz ki küçük yerleşim alanlarına göre önemli avantajlar sağlamaktadır. Ancak şehirde yaşam koşulları ister istemez hayatın akışını değiştiriyor ve çeşitli sıkıntılara yol açıyor. 9 bin yıl önce neolitik çağda büyük şehir…
Mezozoik Çağ’da yaşadığı bilinen Nesli tükenmiş uçan sürüngenlerden Pterozor'un doğdukları andan uçma kabiliyetine sahip olduğu ortaya çıkarıldı. Bilim iddia doğru ise Pterozorlar, günümüze kadar doğduktan sonra uçabilen tek omurgalı canlı olma…
Tıp dilinde Spondilozis deformans olarak adlandırılan omurga bozukluğunu arkeologlar, bugüne dek hayvanların eski çağlarda yük taşımada kullanıldığının kanıtı sayıyorlardı. Ancak yapılan bilimsel araştırma bu hastalığın köpekgillere ait ırsi bir…
Günümüz Japonyasında yaklaşık 3.800 yıl önce yaşamış Jomon kadınına ait yüz rekonstrüksiyonuna perspektiften bakıldığında, kadının Japonya’nın günümüzdeki sakinlerinden çok farklı göründüğü dikkat çekiyor.
Rusya'daki Yana Gergedan Boynuzu arkeolojik alanından çıkan iki süt dişinden elde edilen DNA analizleri sayesinde hem daha önce bilinmeyen bir etnik grup keşfedildi hem de onlarla Amerika'ya ilk göçen yerleşimciler arasında akrabalık bağları tespit…
Geçen yıl Temmuz ayında kuzeydoğu Sibirya'da Sakha Cumhuriyeti'nde şaşırtıcı derecede, tüyleri, dişleri ve tırnakları ile birlikte iyi korunmuş bir yavru dağ aslanı ve kurt kafası bulunmuştu. CT taraması ile inceleyen hayvanların kaslarının,…
Günümüzde engel olarak görülen kimi durumlar, eskiden onur kaynağı sayılıyordu. Arkeolojik bulgular, nadir hastalıklara sahip insanların toplum tarafından desteklendiğini, iyi bir yaşam geçirdiğini ve ötekileştirilmediğini…
Jura döneminde yaşayan Sauropodomorpha ailesinden Mussaurus patagonicus dinozor türününün bebekken tıpkı insanlar gibi dört ayak üzerinde emeklediği daha sonra iki ayakla yürümeye başladığı tespit edildi.
Tayland'da, yaklaşık 30 yıl önce bulunup müzeye kaldırılan fosil kalıntılarının, iki yeni dinozor türüne ait olduğu saptandı. Phuwiangvenator ve Vayuraptor adı verilen Tyrannosaurus rex ile akraba oldukları belirlenen türlerin boylarının ortalama 6…
Çinli paleontologların PNAS dergisinde yayınlanan makalesine göre; Anhui eyaletindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda 300 bin yıl öncesine tarihlenen insanlara ait 30’dan fazla fosilleşmiş kemik ve diş kalıntısı bulundu.…