Tıp dilinde Spondilozis deformans olarak adlandırılan omurga bozukluğunu arkeologlar, bugüne dek hayvanların eski çağlarda yük taşımada kullanıldığının kanıtı sayıyorlardı. Ancak yapılan bilimsel araştırma bu hastalığın köpekgillere ait ırsi bir…
Günümüz Japonyasında yaklaşık 3.800 yıl önce yaşamış Jomon kadınına ait yüz rekonstrüksiyonuna perspektiften bakıldığında, kadının Japonya’nın günümüzdeki sakinlerinden çok farklı göründüğü dikkat çekiyor.
Rusya'daki Yana Gergedan Boynuzu arkeolojik alanından çıkan iki süt dişinden elde edilen DNA analizleri sayesinde hem daha önce bilinmeyen bir etnik grup keşfedildi hem de onlarla Amerika'ya ilk göçen yerleşimciler arasında akrabalık bağları tespit…
Geçen yıl Temmuz ayında kuzeydoğu Sibirya'da Sakha Cumhuriyeti'nde şaşırtıcı derecede, tüyleri, dişleri ve tırnakları ile birlikte iyi korunmuş bir yavru dağ aslanı ve kurt kafası bulunmuştu. CT taraması ile inceleyen hayvanların kaslarının,…
Günümüzde engel olarak görülen kimi durumlar, eskiden onur kaynağı sayılıyordu. Arkeolojik bulgular, nadir hastalıklara sahip insanların toplum tarafından desteklendiğini, iyi bir yaşam geçirdiğini ve ötekileştirilmediğini…
Jura döneminde yaşayan Sauropodomorpha ailesinden Mussaurus patagonicus dinozor türününün bebekken tıpkı insanlar gibi dört ayak üzerinde emeklediği daha sonra iki ayakla yürümeye başladığı tespit edildi.
Tayland'da, yaklaşık 30 yıl önce bulunup müzeye kaldırılan fosil kalıntılarının, iki yeni dinozor türüne ait olduğu saptandı. Phuwiangvenator ve Vayuraptor adı verilen Tyrannosaurus rex ile akraba oldukları belirlenen türlerin boylarının ortalama 6…
Çinli paleontologların PNAS dergisinde yayınlanan makalesine göre; Anhui eyaletindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda 300 bin yıl öncesine tarihlenen insanlara ait 30’dan fazla fosilleşmiş kemik ve diş kalıntısı bulundu.…
Sümeroloji eğitimi gören Hamit Karadağ, Bilecik’in merkez ilçesine bağlı Künceğiz ile Koyunköy arasındaki kırsalda bir kaya üzerinde gördüğü fosilin yaklaşık 130 milyon yıllık Ammonit'e ait olduğunu fark etti.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün batısında, Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde Nemrut Yanardağı'ndaki magma odacığı olduğu sanılan coğrafi oluşum keşfedildi. Yanardağın yeniden uyanma ihtimai olabilir.
Yaklaşık bin dişten elde edilen DNA'lar üzerinde yapılan analizlere göre, Homo heidelbergensis insansı türünün Neandertal ile Sapiens'in ortak atası olduğu varsayımı geçersiz kalıyor çünkü yeni teze göre iki türün sanılandan 300 yıl daha önce…
Kuzey İtalya’daki Grotta della Bàsura mağarasında yaklaşık 14 bin yıllık olduğu tespit edilen 5 insana ait 180 ayak izi bulundu. Arkeolojik araştırmayla tespit edilen izler modern teknolojik yöntemlerle incelendiğinde insanların mağarada ellerinde…
Genetik, arkeolojik ve dilbilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler, Estonca ve Fince gibi Uralik dillerin Kuzey Avrupa’da evrilmediğini, doğrudan Sibirya'dan geldiğini gösteriyor.
Çin'de 2017'de Liaoning eyaletinde bulununan fosillin yarasa kanatlı yeni bir dinozor türüne ait olduğu anlaşıldı.
Lübnan'daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Haçlı mezarlarından elde edilen DNA'ların analizleri, 13. yüzyılda saaşmaya gelen Haçlı askerlerine ait çocuklar bulunduğu anlaşılıyor ama günümüzde Lübnan’da yaşayan insanların genlerinde onların…
Cell dergisinde atın evcilleştirilmesinin özellikle savaşlarda devrim yaratmasının yanı sıra seyahat, ticaret ve dillerin coğrafi genişlemesini hızlandırdığına dikkat çekilen makelede, şu ana dek en geniş kapsamlı genom araştırması yapıldığı…