Sümeroloji eğitimi gören Hamit Karadağ, Bilecik’in merkez ilçesine bağlı Künceğiz ile Koyunköy arasındaki kırsalda bir kaya üzerinde gördüğü fosilin yaklaşık 130 milyon yıllık Ammonit'e ait olduğunu fark etti.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün batısında, Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde Nemrut Yanardağı'ndaki magma odacığı olduğu sanılan coğrafi oluşum keşfedildi. Yanardağın yeniden uyanma ihtimai olabilir.
Yaklaşık bin dişten elde edilen DNA'lar üzerinde yapılan analizlere göre, Homo heidelbergensis insansı türünün Neandertal ile Sapiens'in ortak atası olduğu varsayımı geçersiz kalıyor çünkü yeni teze göre iki türün sanılandan 300 yıl daha önce…
Kuzey İtalya’daki Grotta della Bàsura mağarasında yaklaşık 14 bin yıllık olduğu tespit edilen 5 insana ait 180 ayak izi bulundu. Arkeolojik araştırmayla tespit edilen izler modern teknolojik yöntemlerle incelendiğinde insanların mağarada ellerinde…
Genetik, arkeolojik ve dilbilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler, Estonca ve Fince gibi Uralik dillerin Kuzey Avrupa’da evrilmediğini, doğrudan Sibirya'dan geldiğini gösteriyor.
Çin'de 2017'de Liaoning eyaletinde bulununan fosillin yarasa kanatlı yeni bir dinozor türüne ait olduğu anlaşıldı.
Lübnan'daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Haçlı mezarlarından elde edilen DNA'ların analizleri, 13. yüzyılda saaşmaya gelen Haçlı askerlerine ait çocuklar bulunduğu anlaşılıyor ama günümüzde Lübnan’da yaşayan insanların genlerinde onların…
Cell dergisinde atın evcilleştirilmesinin özellikle savaşlarda devrim yaratmasının yanı sıra seyahat, ticaret ve dillerin coğrafi genişlemesini hızlandırdığına dikkat çekilen makelede, şu ana dek en geniş kapsamlı genom araştırması yapıldığı…
Bir kehribar parçasının içinde kalarak hiç bozulmadan günümüze ulaşmayı başarmış 99 milyon yıllık yeni tür kırkayak fosili buldu. Paleontologlar yeni keşfedilen kırkayak türüne ‘beklenmedik’ anlamına gelen burmanopetalum inexpectatum adını…
Altay İnsanı olarak tanımlanan ve izlerine sadece Sibirya'da Altay Dağları eteklerindeki Denisova mağarasında rastlanan Denisovalı insansı türüne ait Sibirya dışındaki ilk fosil Tibet'teki Baishiya Karst mağarasında bulundu.
Mikroskobik ve moleküler yaklaşımla kamp ateşlerindeki yanık artıklarının incelenmesi, Neandertal gruplarının hareketliliği ve yerleşim düzenlerinin anlaşılmasına yönelik araştırmalarda arkeolojik analiz zaman çizelgesinin daraltılmasını…
Şili'de 2007 yılından beri süren Pilauco arkeoloji kazılarında , 2011 yılında keşfedilen 15.600 yıllık ayak izinin, Amerika'da şu ana kadar bulunan en eski ayak izi olduğu açıklandı. Ayakizi insanoğlu'nun Amerika'ya 12,000 yıldan daha eski zamanda…
Bir insanın zehirli bir yılanı yılanı tamamen yediğini düşündürten ilginç arkeolojik buluntu, Amerika'nın Teksas eyaletindeki Conejo Shelter'de keşfedildi. Teksas’taki kaya sığınağında fosilleşmiş 1500 yıllık insan dışkılarını inceleyen arkeologlar,…
Güney Kore'nin ünlü fosil kuşağı Jinju Formasyonunda bulunan 10 örümcek fosilinin gece görüşlerinin çok geliştiği keşfedildi. Gözlerinin karanlıkta fener ışığı gibi parladığı tahmin edilen örümceklerden, Jinjumegops dalingwateri ve Koreamegops…
Çatalhöyük'teki evlerde sayısı 70'i bulabilen oda içi mezarlara gömülenlerin aile bireyleri olduğu sanılıyor ve hatta bundan hareketle atalara tapınma kültü olduğu savunuluyordu. Ama mezardakiler akraba çıkmadı. Öte yandan Çatalhöyüklüler, Tepecik –…
Kenya'da müzedeki yaklaşık 40 yıldır sırtlan etiketiyle saklanan fosilin, aslında 20 milyon önce yaşayan kutup ayısı büyüklüğündeki nesli tükenmiş iri aslan türü hynaenodon'a ait olduğu anlaşıldı. Ama bu iki hayvan nasıl karıştırılır denilemez çünkü…