California Berkley Üniversitesinden Prof. Dr. Tim White ve Dr. Joshua Carlson, Japonya Tokyo Üniversitesinden Dr. Gen Suwa, Almanya Berlin Doğa Tarihi Müzesinden Dr. Faysal Bibi, Etiyopya Addis Ababa Doğa Tarihi Müzesinden Dr. Berhane ASWAF, İsviçre…
Balkan Yarımadası’nda 7 yıl öne bulunan Paleolitik figüratif mağara sanatı, bölgede şu ana dek ulaşılabilen en eski örnek. Dr Aitor Ruiz-Redondo ve meslektaşları, Balkanlarda 34.000 yılllık olduğu tahmin edşlen resimlerin Paleolitik çağa ait olduğu…
Ciallao Mağarası'nda ilki 2007 yılında bulunan fosilleşmiş 13 kemik parçası ve dişlerin boyu oldukça kısa ve varlığı şimdiye dek bilinmeyen bir insanımsı türün üç ayrı ferdine ait olduğunu belirtti. 67 bin ve 50 bin yıl önce yaşadıkları…
Paleontologlar, Peru'da 43 milyon yıl öncesine ait dört bacaklı, ayakları perdeli ve toynaklı yüzer-gezer balina fosili keşfetti. Fosil bilimadamlarını sadece ayakları ile değil, bulunduğu yer ve zaman olarak da şaşırttı. Çünkü ilk balinaların Güney…
Adıyaman’da bir duvarda taş olarak kullanıldığı fark edilip, sökülerek müzeye kaldırılan ve 65 milyon yıllık salyangoz olduğu sanılan fosilin aslında 150-200 milyon yıllık nesli tükenmiş Ammonit fosili olduğu belirlendi.
PNAS dergisindeki bilimsel makalede yer alan iddiaya göre; Bilim insanları 66 milyon yıl önce dinozorları yeryüzünden yok eden gök taşının izlerine bir fosil katmanında rastladı. Manchester Üniversitesi'nden Phil Manning, eğer dinozorların son…
Bugüne dek varlığı sadece arkeoloji kazılarında bulunan diş ve küçük bir parmak kemiği parçalarından tespit edilebilen Denisovanlara ait ilk kafatası parçası Sibirya'da keşfedildi. Fosilleşmiş avuç içi büyüklüğündeki kafatası parçası, dişlerin ve…
Bu hafta Avrupa'da yaşayan Neandertallerle ilgili iki önemli tespit yapıldı.
Polonya’nın Silezya bölgesinde Neandertallere ait çakmaktaşı atölyesi keşfedilirken, Fransa’daki Rhône vadisindeki mağarada keşfedilen Neandertallere ait izlerin…
Bilim adamları en eski hayvan fosilinin gizemini çözmeye çalışıyor. Hem hayvanın nasıl fosilleştiği hem de neye benzediği konusunda bilimsel araştırmalar ilginç sonuçlar üretiyor. Fosilin verdiği ipuçları Ediakara Faunası'daki canlıların neye…
Şırnak'ta Cudi Dağı bölgesinde bilimsel adı 'gastropoda' olan karındanbacaklılar deniz canlısına ait fosiller buldu. Jeolojik dönemlerin kayaçlar içinden çıkan fosillerle aydınlatılabileceği ve fosillerin o yıllarda bölgedeki deniz varlığını kanıtlar…
Dünyada bugüne kadar keşfedilen en büyük ve en yaşlı Tyrannosaurus rex fosili Kanada'nın Saskatchewan eyaletinde bulundu. 13 metre uzunluğunda ve ve 8 bin 800 kilogram ağırlığındaki dinozor iskeletinin 66 milyon yılllık olduğu…
Çin’de tarih öncesi dünyadaki canlı çeşitliliğinin kökenlerini aydınlatmaya yardımcı olacağı yahmin edilen 518 milyon yıllık fosil alanı keşfedildi.
Çin'de 110 milyon önce yumurta bağlanması nedeniyle öldüğü tahmin edilen yeni bir kuş türüne ait fosil bulundu. Serçe büyüklüğündeki yeni kuş türüne Avimaia Schweitzerae adı verildi.
Su samurları, taş alet kullandığı bilinen tek deniz memelisi ve onların taşlarla kayalarda aşındırdığı yüzeyler ile kabuk yığınları ile oluşturdukları 'antik' oluşumlar, arkeogların ilgi alanına giriyor.
İspanya’da 14 yıldır süren Hort de la Bequera arkeoloji kazılarında 2011 yılında bulunan taşlar üzerine kazıma tekniğiyle yapılmış çizimlerin 12.250 yıllık olduğu iddia ediliyor.
Taş devrinden kalma arkeolojik kalıntılardan bilişim çağında imal edilen mikroçiplere kadar üretilen aletleri inceleyen antropologlar, arkeologların taş devri kayıtlarında minik üretimleri gözden kaçırdığını ve üretimde minyatürleşmenin, en az 2,6…