Yüzyıllar önce soyu tükenen Jamaika maymunun özellikleri mevcut fosil kayıtlarından oldukça farklıydı ve kökeni merak ediliyordu. Tuhaf evrimleşmenin sırrı maymunun fosilinden elde edilen DNA'larla çözüldü. Jamaika maymununun atasının 11 milyon yıl…
Endonezya'nın Borneo Adası'ndaki mağarada dünyanın en eski çizimi olarak nitelendirilen en az 40 bin yıl öncesine ait hayvan resmi bulundu.
Virginia’daki Mount Vernon'da öğrencilerin arkeoloji araştırmaları sırasında toprak elenirken 6.000 yıl önce özenle işlenmiş bir taş balta bulundu. Balta silah olarak değil muhtemelen odun kesmek veya oymak için kullanılmıştı.
Bilimadamları genellikle zamanda geri gidildikçe kemikleri irileşen canlıların fosillerini bulmaya alışıklar. Kenya'da ise alışılmışın tersine bir arkeolojik keşif gerçekleşti. 12,5 milyon yıl önce yaşamış Simiolus minutus adı verilen bir canlıya ait…
Arjantin'deki arkeolojik kazılarda paleontologlar 110 milyon yıl öncesine ait Diplodocus, Brontosaurus ve yeni bir tür olan Lavocatisaurus cinsi dinozorlara ait fosiller buldular.
Araştırmacılar çikolatanın doğuşuna ışık tutacak araştırmaya imzaya atarak Criollo olarak bilinen nadir, lezzetli bir kakao varyantını incelediler. Genomik analizler modern kakao ağaçlarının 3,600 yıl önce Orta Amerika'da evcilleştirildiğini…
Bir çobanın ihbarıyla Emmiler’de Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle başlayan kazı çalışmalarında 7,4 milyon yıllık olduğu tahmin edilen 2 metre 40 santim büyüklüğünde fil kafatası bulundu.
Kuzey Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bir grup dinozor fosili bulunduğu açıklandı. Yaklaşık 120 milyon yıllık olduğu belirlenen fosiller arasında 17 metre boyundaki bir sauropoda ait kemikler de yer alıyor.
Adıyaman'da balıkçılar sayesinde onbinlerce yıllık olduğu sanılan kaya resimleri keşfedildi. Balıkçılar, suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında kaya resimleri olduğunu fark etti. Adıyaman Müze Müdürü ve gazeteciler olay yerine koşarak elbiselerle…
Muğla'daki kömür havzasında Orta Miyosen Dönemi'nde yaşadığı tespit edilen balık fosili bulundu. 14 milyon önce bölgede bulunan gölde yaşayan balığın öldükten sonra üzerinin çökelme sonucu örtülerek fosilleştiği tahmin…
Güney Afrika'da yeni dinozor türü keşfedildi. Fosli kalıntılarına göre yaklaşık 4 metre boyunda ve 12 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen dev dinozor, sauropodları andırıyordu ama onlar gibi değildi. Onu asıl ilginç kılan ayaklarıydı. Ledumahadi…
Güney Kafkasya’daki su kanalları, şaşırtıcı şekilde Neolitik toplumların su yönetimine bilinenden çok önce başladığını gösteriyor. Gürcistan ve Azerbaycan'ın kuzeybatısında keşfedilen hidrolik yönetim sistemleri, sulama teknolojisinin daha önce…
Van ve Balıkesir'de birbiri ardına açıklanan şaşırtıcı Paleolitik dönem keşiflerine Eskişehir'den bir yenisi eklendi. Frig Vadisindeki ünlü Kral Midas'ın mekanı Yazılıkaya çevresinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmalarında 250 ila 200 bin…
Arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında Manyas Gölü yakınlarında, yaklaşık 300 bin yıllık olabileceği düşünülen arkeolojik alan tespit edildi. Yongalanmış taş aletler ile sürtmetaş teknolojisi kullanılarak yapılan baltalar ve öğütme taşları, söz…
Çok sayıdaki taş alet ve kasaplık izi taşıyan gergedan kemiklerinin keşfi, insansı türlerin Filipinlere yaklaşık 700 bin yıl önce ulaştığına delil sayıldı.
Şimdiye kadar Madagaskar'da yaşamış 400 kilogram ağırlığında "fil kuşları"nın en büyük kuş olduğu sanılırken daha büyüğü bulundu. Dünyanın en büyük kuşu üç metrelik Vorombe titan! Peki Vorombe titan ne demek? Ne zaman, nerede yaşadı? Kaç metre…