Fransız bilim insanları dünyadaki tüm çiçek türlerinin tek bir çiçekten türeyerek evrimleştiğini iddia eden bir araştırma yayınladı ve çiçeklerin atasının olası görüntüsünü de 3D ile canlandırdı. İşte araştırmaya göre ata…
Dünyanın bilinen en eski mücevheri insansıların tarihinde yeni bir tartışma açtı. Daha önce 40 veya 50 bin yıllık olduğu ve Homo Sapiens ürünü olduğu tahmin edilen bileziğin 65.000 veya 70.000 yıllık olabileceği ve Denisova insansıları tarafından…
Bilimsel araştırmalar sonucu 10-15 bin yıllık olduğu değerlendirilen, Türkiye'nin en genç kayalıkları olarak bilinen UNESCO sertifikalı Kula Volkanik Jeoparkı, yeniden tescil için denetleniyor.
Hemen her çocuk gibi gibi dinozorlara meraklı çocuğun ailesiyle yürürken bulduğu fosil parçasından hareketle yapılan arkeolojk kazıda 1 milyon 200 yıllık fosil bulundu.
Cebelitarık Boğazı'ndaki Vanguard Mağarası 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alındıktan sonra keşfedilen ilk arkeolojik bulgu bir neanderthal dişi oldu.
Paleontolog Tom Williamson'un 11 yaşındaki ikizlerinin bulduğu fosilleşmiş kuş kemiklerinin daha önceden bilinmeyen nesli tükenmiş bir kuş türüne ait olduğu tespit edildi.
2008 yılında bulunan Australopithecus sediba adı verilen türe ait iskeletin, varsayıldığı gibi insansı tür olamayacağı savunuldu. Bilimsel iddia kimine göre mantıklı, kimine göre mantıksız bulundu.
Siberian Arctic olarak adlandırılan Siberyanın kuzey kutbuna yakın bölgeleri; her ne kadar halen küresel arkeoloji haritasında büyük boşluk gibi görünse de burada 30 bin yıl önce de insanların yaşadığı kanıtlandı. Özellikle binlerce yıllık petroglif…
İlk insanımsı türlerden sayılan Hominin türünün iklim değişikliklerinden etkilenerek kuraklık etkisiyle mekan değiştirdiği sanılıyordu ama oksijen izotoplarına dayalı son araştırma bu türün iklim değişikleri ile baş edebildiğini gösteriyor.…
Kawingasaurus kafatası, neokorteksin kökenine ışık tutan bir fosil oldu. Köstebekimsi tarih öncesi sürüngenin beyninde, memelilerden bağımsız olarak neokorteks oluşumu tespit edildi.
Erken tetrapod evriminin filogenetik analizi, evrim teorisine göre; sudan karaya çıkan ilk canlılara sanılandan fazla çeşitlilik olabileceğinin ipuçlarını veriyor. Lethiscus stocki türünde tespit edilen bazı özellikler, evrimsel biyoloji bilgileri…
Kanadalı Nodosaur, fosil Shawn Funk tarafından bulunan bir taş devri harikası. O şu ana dek bulunmuş iyi korunmuş dizonor fosili. O aynı zamanda National Geographic sayesinde, T-Rex'i de gölgede bırakarak dünya çapında tanınmış en meşhur dinozor…
Avustralya'nın dört bir yanında bulunan nesli tükenmiş beş ayrı türdeki kuşa ait fosilleşmiş kemikleri analiz eden Paleontologlar; kalıntıların bir kanguru iriliğinde dev uçan hindilere ait olduğunu saptadılar.
Tarih öncesi bitkilerin soy ağaçları çıkartılırken başvurulan temel fosil tiplerinden kömürleşmiş çiçekleri kullanan paleontologların göz ardı etmemesi gereken önemli noktalar var.
Diş kalsiyumunun sırları çözüldü ve geliştirilen yöntem sayesinde antropolojiden, paleontolojiye kadar pek çok alanda yeni analiz olanağı sağlandı. Kararlı kalsiyum izotoplarının oranları tahlil edilerek dinozor nesli tükenmeden önce deniz…
Çin'in Doğu Türkistan bölgesinde 200 milyon yıl önce yaşadığı tespit edilen yusufçuk fosilinin tek kanat uzunluğunun 10 santimetre. Günümüz yusufçukların çift kanat uzunluğu en fazla 9 santimetre.