İnsan faaliyetleri, gelecek kalacak memeli kalıntılarının ve mezar alanlarının doğasını önemli ölçüde değiştirdi. Günümüzde insanların ve evcil hayvanların sayısı vahşi hayvanların sayısından çok fazla. Doğal olarak gelecekteki arkeoloji ve…
İnsansı türler arasında yer alan Homo Erectus'un Endonezya’daki Java adasında bulunan fosilleri; yapılan iki ayrı tarihlendirme yöntemine göre 1.5 ile 1.3 Milyon yıllık görünüyor. Bu da Homo Erectus'un Endonezya’ya daha önce sanılandan en az 300 yıl…
Güney Afrika'daki Border Cave'den mağarasında, 170 bin yılık Hypoxis cinsinin bitkilerinin kömürleşmiş kalıntıları bulundu. Arkeolojik kalıntılar, yiyecek depolama ve pişirilme konusunda en erken doğrudan kanıtlar. Daha önceki bulgular, Güney…
Cüce T-Rex (dwarf tyrant) denilen Nanotyrannus dinozor türünün aslında hiç var olmadığını öne süren yeni bilimsel araştırma yayınlandı.
Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan bazı alanlar Cumhurbaşkanı kararı ile kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.
Denizli'de yürütülen yüzey araştırmalarında, 1,2 ila 9 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen, aralarında mamut ve gergedanın da olduğu 8 farklı hayvan türüne ait fosil bulunurken
Dünyanın en eski ağaç fosilleri New York'ta bulundu. Terk edilmiş bir madende bulunan fosillerin 386 milyon yıllık bir ormana ait olduğu tahmin ediliyor. Ormanda Cladoxylopsids ve Archaeopteris adlı en az 2 çeşit ağacın bulunduğu tespit edildi.…
ABD'deki Iowa Üniversitesi uzmanlarının Endonezya'nın Cava Adası'nda Solo nehri kıyısında bulduğu fosiller, bu insanımsı türün 100 bin yıl öncesine kadar yaşadığına işaret ediyor hatta Homo Erectus'un Homo Sapiens ile aynı dönemlerde yaşadığını iddia…
Antik insan genomuna insan kemiği dışındaki organik kalıntılardan da ulaşılabiliyor. Paleontoglar, çiğnenmiş bir sakızdan 6 bin yıl önce yaşayan bir kadının DNA'sına ulaştı.
Japonya’da bulunan ve Erken Kretase dönemine ait olduğunu tahmin edilen, fosilin yaklaşık olarak 100 ila 146 milyon yıl önce yaşamış bir kuş türü kabul edilen Fukuipteryx prima ait olduğunu keşfedildi.
Daha önceki araştırmalara göre yaklaşaık 6 milyon yıl önce oluştuğu düşünülen Nil Nehri’nin tortullara ve kayalara dayanarak yapılan araştıma sonuçlarına göre 20 ila 30 milyon yıl önce oluştuğu savunuldu.
Neandertallerin en az 200.000 yıl önce Yunanistan’daki Nakşa adasında yaşadıklarını gösteren yeni kanıtlar bulundu.
Antik Mısır'da kutsal sayılan, Thoth’un yeryüzünde vücut bulmuş hali olarak düşünüldüğü için tapınaklarda tapınılan ve antik mezarlarda Tanrı Thoth’a kurban edildiği bilinen milyonlarca mumyalanmış İbis kuşu bulunmuştu. Eski Mısır metinleri, bu…
Soyu tükenmiş Gigantopithecus blacki türünün 1.9 milyon yıllık fosilinden genetik materyaller almayı başaran paleontologlar türün orangutanlarla ortak bir atadan geldiğini savunuyorlar.
Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Kurutlu köyünde devam eden kazılarda çıkarılan ve Anadolu doğa tarihine ışık tutacak 7 milyon yıllık hayvan fosilleri, inşa edilecek arkeoloji müzesinde yerli ve yabancı ziyaretçilere açılacakları günü bekliyor.…
Laboratuvarda yapılan incelemeler Çatalhöyük'teki arkeoloji kazılarında bulunan yaklaşık 8-9 bin yıllık 3 insan dişinin kolye olarak kullanıldığını tahmin ettiriyor. Makroskopik, mikroskobik ve radyografik analizler üçte ikisi bilinçli olarak…