Soyu tükenmiş Gigantopithecus blacki türünün 1.9 milyon yıllık fosilinden genetik materyaller almayı başaran paleontologlar türün orangutanlarla ortak bir atadan geldiğini savunuyorlar.
Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Kurutlu köyünde devam eden kazılarda çıkarılan ve Anadolu doğa tarihine ışık tutacak 7 milyon yıllık hayvan fosilleri, inşa edilecek arkeoloji müzesinde yerli ve yabancı ziyaretçilere açılacakları günü bekliyor.…
Laboratuvarda yapılan incelemeler Çatalhöyük'teki arkeoloji kazılarında bulunan yaklaşık 8-9 bin yıllık 3 insan dişinin kolye olarak kullanıldığını tahmin ettiriyor. Makroskopik, mikroskobik ve radyografik analizler üçte ikisi bilinçli olarak…
Paleontologlar Yunanistan'ın kuzeyindeki Serres kenti yakınlarında daha önce varlığı bilinmeyen iki yeni yılan türüne ait fosilleşmiş kalıntılar keşfettiler.
İddiaya göre 11 milyon yıldan daha uzun bir süre önce, insan benzeri bacaklara ve maymun benzeri kollara sahip tuhaf bir maymun, ağaç dallarında geziniyordu. Bu çıkarım, bilim insanlarının Bavyera’da keşfedilen yeni bir fosil maymun türü hakkında…
Yaklaşık 39 Bin yıl önce Sibirya’da yaşayan gergedan türününün, tek boynuzlu at efsanesinin kaynağı olabileceği de tahmin ediliyor.
Etiyopya’nın Danakil Depresyonu’ndaki Dallol jeotermal kaynağı.
Dışarıdan bakılınca oldukça güzel görünen doğal manzaraya sahip
bir manzaraya sahip gibi gözükse de burası Dünya’daki yaşama en elverişsiz ortam
5300 yıl önce Alp Dağları’nda yaralıyken donarak ölen Ötzi, yanında 75 tür yosun ve kızıl yaprak taşıyordu. Arkeobotanistler, bundan yola çıkarak Ötzi’nin Alp Dağları’nda son bulan yolcuğunun nerede başladığını bulmaya…
Afrika'da bulunan en eski ve günümüzde yaşayan halklardan elde edilen DNA analizlerine göre Homo Sapiens'in en olası ana yurdunun tam olarak belirlendiği iddia edildi. Araştırmacılar; iddialarını genetik, jeolojik, arkeolojik ve iklimbilim kanıtları…
Muğla'nın Milas ilçesindeki tarihi zeytin ağacının yaşı, Ankara Üniversitesi nükleer fizikçileri tarafından ilk kez lüminesans tarihlendirme yöntemi ile tespit edildi. Köklerine yakın toprak numunelerin laboratuvar ortamında yapılan analizlerinde,…
Bundan milyonlarca yıl önce dinozorların ve canlıların üçte dördü nedeni tam olarak bilinmeyen bir nedenle yeryüzünden silindi. Ama memeliler gizemli bir şekilde o kıyametten sonra da yaşamlarını sürdürdüler. Bulunan yeni fosilin bu sorulara cevap…
Paleontologlar 1832 yılında kaleme alınan bir anlatının gerçek olup olmadığını merak ettiler. Söz konusu metindeki bataklık bulundu. Bir ada cumhuriyeti olan Mauritius'un Mare la Chaux kenti yakınlarındaki fosil dolu bataklıktan binlerce Dodo kuşu…
Binlerce yıllık mumyalar üzerinde yürütülen araştırmalar, kalp ve damar hastalıklarının sanılandan çok daha eski zamanlarda insanları tehdit ettiğini gösterdi. Güney Amerika ve Mısır'dan yaşları 18 ila 60 arasında yaklaşık 4 bin yıllık 5 mumya…
Kayseri'de Taşhan fosil yatağından sonra kazılara geçen yıl başlanan Barsama bölgesinde de 8 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen at, zürafa ve gergedan fosilleri bulundu.
Bazıları bin kilogram ağırlığa kadar ulaşabilen garip keseli dev hayvanlar, bir zamanlar Avustralya'da cirit atıyorlardı. Bulunan kemiklere göre; soyu tükenmiş bir tür olan Palorchestid keseli hayvanları, yaşayan canlılardan farklı olarak garip…
Tarih öncesi insanların yaklaşık 400 bin yıl önce kemik iliklerini yemeden önce haftalarca mağarada sakladıklarını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. Geyiklerin bacak kemiklerinin üzerinde avlandıktan çok sonra belirli yerlerde açılmış kesik…