Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy, genetik biliminin insanlarda biyolojik anlamda "ırk" kavramının var olmadığını ortaya koyduğunu belirterek, "Dünyanın neresine giderseniz gidin, herhangi bir insan toplumunda, insan türünün genetik zenginliğinin yaklaşık…
Bekir Cantemir, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na birkaç farklı açıdan bakılabileceğini belirterek, "Arkeoloji açısından bakarsak mesela bir yeri devlet sit alanı ilan ettiğinde oranın korunması gerekiyor. Ama orada tarlası…
40 yıldır sahaflık yapan Üsküdar Sahaflar Derneği Başkanı Bahtiyar İstekli, kültür varlıklarının yurt dışına çıkmasının yasakçı uygulamalarla engellenemeyeceğini, yurt içindeki değerinin artırılmasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi…
Resim, heykel ve hat sanatı eserlerine imza atan seramik sanatçısı Ahmet Nejat Birdevrim, 4 yıllık çalışmasının sonunda ortaya çıkardığı turkuaza ilişkin, "Bu turkuazı, 'Daha geniş nerelerde kullanabilirim?' dediğim 1993 yılında, hacca gidip…
Batı ve İslam dünyasındaki birçok üniversitede verdiği ders, konferans, seminer ve kurslar veren Hollanda'nın Leiden Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Kasım Al-Sâmerrai, oryantalistlerin Arapça dilini iyi bilmedikleri için çok sayıda hata…
Vehbi Koç Vakfı Sohbetleri’nin konuğu olan Rahmi M. Koç, “Koleksiyonerlik merakım babamın hediye ettiği oyuncak trenle başladı” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı’nın kuruluş sürecini aktaran Rahmi M. Koç,…
1995 yılında Refah-Yol Hükûmeti döneminde İçişleri Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün organize ettiği gizli bir operasyonla, Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde
bugün Dicle Barajı sularının altında kalan ve peygamber mezarı olduğuna inanılan iki…
Mersin'in Aydıncık ilçesinde kaçak kazı yapan 3 defineci jandarma ekiplerince gözaltına alınarak haklarında adli işlem başlatıldı.
5 Temmuz günü tarihte olan olayların bazıları...
"Antikçağ kültürü eril, cinsiyetçi ve şiddet dolu bir ideoloji çerçevesinde inşa edilmişti. Bugüne kadar kalmayı başaran arkeolojik verilerin çoğunun bu ideolojinin taşıyıcıları olduğunu görmek mümkün. Ancak arkeoloji, görünenden hareketle…
Bugüne dek Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülen kazılara Bergama Arkeoloji Kazıları Koordinatör Kazı Heyeti Başkanı olarak atanan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yusuf Sezgin, hem Bergama kazılarının önemini…
Kısaltması AN_SÜT, Türkçesi Yiyecek Hazırlamaya Yönelik Benzersiz Teknolojilere İlişkin Anadolu Neolitik Çalışmaları olan Anatolian Neolithic Studies of Unique Technologies For Food Preparation projesinde çalışan arkeologlar ulaştıkları bilgileri…
Osmanlı sancağının muhafaza edilmesi amacıyla 16. yüzyılda inşa edilen Sancak Köşkü'nün restorasyon çalışmaları tamamlandı. Köşk törenle yeniden hizmete açıldı
Hatay'ın yakın tarihi konusunda Türkiye'nin en geniş arşivlerinden birine sahip Fahreddin Osmanca, depremin enkazından kurtarabildiği fotoğraf, harita, dergi ve belgelerden oluşan koleksiyonunu Türk Tarih Kurumuna , bağışladı.
Kahramanmaraş'taki Domuztepe Arkeoloji Kazıları hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Halil Tekin, kent merkezinde Germenica Antik kenti kalıntıları hakkında yorumu sorulunca, Türkiye’deki Roma dönemi eser sayısı İtalya’dan daha fazla olduğuna dikkat…
Osmanlı tarihini çalışan ilk kadın akademisyen Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu, "Asakir-i Mansure kıyafetleri üzerine çalışma yaparken ben zannettim ki askeri müzeye gittiğimde bu kıyafetleri seri halde görebileceğim. Fakat büyük bir hayal sükutuna…