Hattuşa arkeoloji kazıları başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner'e göre; Hititlerin tarihsel önemi bozkır ve marjinal bir coğrafyada etkin ve uzun süreli yaşayan bir devleti kurması, ayakta tutması, dengelemesinde yatıyor.
Antalya’dan yurt dışına kaçırılan 8 tarihi eserin iadesini isteyen ‘Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir’ projesi ile Antalya Havaalanı’nın Dış Hatlar Terminali’nde yolcular, yurt dışında sergilenen eserlerini tanıyor, uşıklı panolarda eserleri ve hangi…
Türkiye’nin doğusunda ve batısındaki arkeoloji kazılarında birçok hoca ile çalıştığını söyleyen Arkeolog Ece Şentürk, "Maalesef Türk hocalarımız gelişime kapalı. Buralarda ego devreye giriyor. Hocalar her şeyi sadece kendileri bilsin istiyorlar. Yurt…
Belgesel ve haber fotoğrafçısı Haluk Çobanoğlu, usta fotomuhabiri ile tanışma hikayesini anlattı ve onun Türkiye fotoğrafı ile dünya fotoğrafı arasında ilk estetik ve teorik ilişkiyi kuran kişi olduğunu belirtti.
Mimar Sinan Genim: Türkiye’nin entelektüel kesiminin tuhaf bir yapısı var. Muhafazakârlar 'Mimariyi yenileştirelim, restore edelim' diyor. Hümanist, dünyaya açık olduğu iddiasında olan karşı kesim ise 'Hayır, hiçbir şeye dokunmayalım'…
Bakanlığın turizm politikalarını yorumlayan Arkeologlar Derneği Genel Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları; Kültür ve Turizm Bakanlığı, işsiz gezen binlerce arkeologdan faydalanılabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı kadrolu veya sözleşmeli olarak bu…
Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri Teknoloji Enstitüsü’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş, dünyanın en eski batığı hakkında bilgi verdiği söyleşisinde, hem deniz arkeolojisi ile kara arkeolojisinin, hem de kara definecileri ile denizaltı…
Vatikan belgelerine göre Çanakkale Zaferi'ni, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan levantenleri ve Dede Korkut Destanı'nı değerlendirdiği söyleşide, Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu Basın Sözcüsü ve Kültür Ataşesi Dr. Rinaldo Marmara, Papalığın…
Çatalhöyük Arkeoloji Kazıları eski Başkanı Ian Hodder, insanın maddi dünyayla olan ilişkisini irdelediği son kitabında 9 bin yıllık Neolitik kentteki arkeolojik verilerden büyük ölçüde ilham aldığını söylüyor. Arkeolojide dolanıklık ile ne kast…
Türkiye'de arkeolojiyle ilgili ilk birimin İstanbul Üniversitesi'nde kurulduğunu hatırlatan İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Topsakal, dünyanın pek çok bölgesinde arkeolojik mirasımız var,…
Prof. Dr. Erhan Aydın, Tuva ve Hakasya sınırları içerisinde yer alan 200 civarındaki eski Türkçe yazıtın hiçbirinde herhangi bir tarih kaydı bulunmamaktadır. Bu durum hem Türk dili hem de Türk tarihi açısından büyük bir talihsizliktir diyor ve…
MSGSÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Ürekli, Osman Hamdi Bey'in büyük gayretle müzecilik ve arkeolojik meselelerle ilgilendiğini dile getirerek, 1881'de İstanbul'da müzeye müdür olmasıyla, Türk müzeciliğinde de yepyeni ve verimli bir devre…
Anadolu arkeolojisi, sanat tarihi ve edebiyatını araştırdığını söyleyen Türkolog Olgunlu, Göbeklitepe'den başlayan Anadolu inanç tarihinin en önemli dini ve kültürel miraslarının Ayasofya'da ve Selimiye Camisi olduğunu savundu.
Denizcilik arkeolojisinin önemli 20 ismini bir araya getiren Derinlerdeki Portreler, hem Türkiye’nin karasularındaki arkeolojik ve kültürel zenginliği ortaya koyuyor hem de bu alana emek vermiş bilim insanlarının çalışmalarını gözler önüne seriyor.…
Harput'taki arkeoloji kazılardan 120 bin tarihi eser çıkarıldığını, mimari olanlarının konservasyonunun yapıldığını belirten kazı başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, "H1800 metrekarelik alan restorasyon aşamasına gelindi. Harput Kalesinin içi ve etrafı…
Antropolog yazar Metin Özbek'in Sapiens’ten Önce İnsan Vardı kitabına dair sohbette, İnsan evrimi sanıldığından çok daha karmaşık bir görünüm sergiler. İnsan olarak biyolojik olduğu kadar kültürel açıdan da önemli değişimlerden geçerek bugünlere…