Denizcilik arkeolojisinin önemli 20 ismini bir araya getiren Derinlerdeki Portreler, hem Türkiye’nin karasularındaki arkeolojik ve kültürel zenginliği ortaya koyuyor hem de bu alana emek vermiş bilim insanlarının çalışmalarını gözler önüne seriyor.…
Harput'taki arkeoloji kazılardan 120 bin tarihi eser çıkarıldığını, mimari olanlarının konservasyonunun yapıldığını belirten kazı başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, "H1800 metrekarelik alan restorasyon aşamasına gelindi. Harput Kalesinin içi ve etrafı…
Antropolog yazar Metin Özbek'in Sapiens’ten Önce İnsan Vardı kitabına dair sohbette, İnsan evrimi sanıldığından çok daha karmaşık bir görünüm sergiler. İnsan olarak biyolojik olduğu kadar kültürel açıdan da önemli değişimlerden geçerek bugünlere…
Arkeoloji alanı mezunlarını, sadece Kültür Bakanlığı değil İçişleri Bakanlığı da istihdam etmeli diyen yazar Özgen Acar, İçişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir ekip kurulup alanında uzman arkeologların definecilikle mücadele ile görevlendirilmesini…
Öncesine dair bilgi olmayan Göbeklitepe kültürünün başka bölgede gelişip Şanlıurfa'ya gelmiş olma olasılığını savunan duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, alanı anlamak için tabakalanma sorunun çözümü şart diyor. Özdoğan'a göre birçok yapıda…
Victoria and Albert Müzesi deposunda bulunan On Altıncı Yüzyıl İznik çinilerini ortaya çıkaran Hayal Başaran Güleç, bu süreç 2012 Temmuz ayında Londra’ya giderek sergilenen eserleri gözlemlememle başladı. Tüm bu araştırma 3 yıl sürdü,…
Göbeklitepe nedir, sorusuna bir tarih öncesi alandır, arkeolojik birikintiler içeren yapay bir höyüktür cevabını veren Alman Arkeoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Lee Clare, "Eski paradigmasından kurtulduğunda, Göbeklitepe’yi tamamen farklı bir…
Arkeoloji ve turizm ilişkisini yorumlayan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan; arkeologların tüm dünyayı müzeye çevirip donduramayacağımızı kabullenmemiz, yatırımcıların da kültür mirasını belgelemeden yok edilmemesi gerektiğini kabullenmeleri gerekir.…
Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı çeşitli etkinliklerle acı hatıraları gündemde tutarken 5-6 Ocak 2019'da yapılacak etkinliklere hazırlık yapan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, şehit sayısının 90 binden az olmadığını…
Yazar Fahrettin Gün, Mehmet Akif Ersoy'un, 82 yıl önce hayata gözlerini yumduğu İstiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanı günlerini anlattı.
Onlarca yıl İstanbul Arkeoloji Müzesinin en renkli simaları arasında yer alan 78 yaşındaki Veysel Donbaz, kendisine Dünyada Asiriyolog Türkiye'de Sümerolog denilmesini uygun görüyor. Donbaz, günümüz Türkçesindeki sözcüklerin çoğunun bilinenin aksine…
Türkiye'nin pek çok antik kentini gezen ve Arkeoloji konusunda oldukça tutkulu olduğunu söyleyen Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello'nun en beğendiği yer İstanbul. Tello, Boğaz'ın manzarası ile Sultanahmet Camii ve Ayasofya'nın…
Hırvat yazar İvana Sojat, Batılı pek çok yazarın acımasız eleştirdiği Hristiyan çocukların Osmanlılar tarafından zorla alıkonuldukları, korkunç ve acımasız olarak gösterdikleri devşirme sistemini, romanında farklı bir yaklaşımla…
Bazı şeyler var ki bu bakanlıklarla, politikalarla ilgili bir şey değil diyen Kültür ve Turizm Bakanı yardımcısı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, UNESCO mirası listesindeki arkeolojik alanları hatırlatarak; şimdi Göbeklitepe’yi konuşuyoruz ama…
Mitoloji ve arkeoloji ilgi alanlarım. Ülkemizin bu konuda inanılmaz zengin bir yer olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, Bernini ve Rodin’in heykelleri, Boticelli’nin resimleri gibi mitolojik öyküleri konu alan sanat eserlerini incelemekten keyif…
Film senaryoları etkisinde gelişen ve onların rüzgarında yeşeren bir tarihe baktığımızı, belge inceleyerek tarihe bakma alışkanlığımız olmadığına dikkat çeken ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen, daha II. Abdülhamid döneminde arkeolojik yayın…