Nitelikli turizme geçiş yapmak istediklerini ve müzeler için tanıtım atağı başlatacaklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün devletin arşivlerinde ve belgelerinde kamuoyunun bilmediği görüntülerine,…
Türk ressamların cephelerdeki çatışmaları tuvallere akardığı resimler 1917'de Galatasaraylılar Yurdu'nda 'Savaş Resimleri Sergisi' adıyla sergilendi. Aynı serginin Berlin'de de açılması için tablolar daha sonra Avrupa'ya gönderildi ama yaşanan…
Yazar Saadet Özen, hayatın her alanıyla ilgili binlerce nesnenin günlük hayatta insanların elinden gelip geçtiğini belirterek, "Koleksiyoner, bütün bu akan, kaybolan, resmi kabul görmeyen ve yok olmaya mahkum malzemenin bekçiliğini yapıyor."…
Türkiye Gezginler Kulübü Derneği Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural'ın çocukluğumdan bu yana hatıralarını topladığı evi gezi evi müzesi oluyor. Gezgin eviminin 9 Aralık'ta resmi açılışını yapılacağını söyleyen Prof. Kural amacının çocukların bu evi…
Medeniyet tasavvuru ve şehir arasındaki ilişkiyi değerlendiren Prof. Dr. Sadettin Ökten, şehir kavramı, medeniyet tasavvuru ve İstanbul bağlantılarını yorumladı ve Türk şehirleri kapitalizmin büyük darbesi ile sarsılıyor, dedi.
2018 yılında Chicago’da düzenlenen X. Hititoloji Kongresine bildiri olarak sunulan
Luviya'nın dördüncü cildi yayına hazırlanırken yazarı Sefa Taşkın; tarih yazarlığı, Bergama, Helllenistik dönem ve Luvilere yönelik özel ilgisi üzerine sorularımızı…
Eğer Ertuğrul Faciasında hayatını kaybeden çarkçıbaşı, Japonya'yı görebilmek için torpil yaptırmasaydı, Türkiye arkeoloji alanlarında önemli keşiflere imza atan ünlü arkeolog Prof. Dr. Refik Duru'dan mahrum olabilirdi. Osmanlı dönemine dair sonu…
İslam Öncesi Türk Tarihi çalışmak için dil gerekir, diyen Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, "Dil anlamında sıkıntılar var. Özellikle arkeolojik kaynakları öğrenmek ve anlamak için Rusça, yazılı kaynakları anlamak için Çince ve onun dışında diğer dillerde…
Turizmde gelecek yılı 'Göbeklitepe Yılı' ilan etmek istediklerini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'deki arkeoloji kazı sayısını artıracaklarını belirterek, " "turizmde gelecek yılı 'Göbeklitepe Yılı' ilan etmek istiyoruz" dedi.…
27 Ekim Dünya Görsel İşitsel Miras Günü nedeniyle açıklama yapan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye'nin kültürel miras zenginliklerini konu alan filmlerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Arkeoloji dünyasında bugüne dek Hattilerin Anadolu’nun yerli halkı olduğu, Hititlerin ise sonradan gelerek bir imparatorluk kurdukları savunuluyordu ama İkiztepe Höyüğü kazı başkanı Prof. Dr. Önder Bilgi, aslında Hititlerin yerli halk olduğunu…
LEG 161 projesi kapsamında Doğu Akdeniz’de yapılan sondaj kazısının sonuçlarını dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Cevdet Merih Erek, “Bunlar gizlenen, saklanan ve gün yüzüne çıkmayan raporlar. Ben bunlara bir şekilde internet üzerinden ulaştım ve bir…
Halikarnas Balıkçısı mahlaslı gazeteci, yazar, şair, ressam Cevat Şakir Kabaağaçlı, dünyanın gözde turizm kenti Bodrum'a yaptığı katkılarla gönüllerde yaşamayı sürdürüyor.
Arkeologlar, restoratörler, mimarlar, jeomorfologlar, antropologlardan oluşan Zerzevan Kalesi arkeoloji kazıları ekibinde çalışanların çoğu aynı bölgede yaşamış ve hayallerinin peşinden koşmuş isimler. Restoratör Azat Ekinci de onlardan…
İstanbul'u teslim tutanağının Arabic adlı gemide imzalandığını söyleyen Prof. Dr. Mahir Aydın, O günlerde İstanbul'a gelen Mustafa Kemal Paşa, 'Geldikleri gibi giderler' diyor. O devirde buna inanmak mümkün değil. Ancak zaman Mustafa Kemal'i haklı…
Arkeolojinin yorucu ama çok zevkli bir meslek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Refik Duru, arkeolojik çalışmaların bir nevi iğneyle kuyu kazmak olduğunu anlattı.