İzmir'deki Smyrna Antik Kenti semalarındaki gün batımı saatlerinde sığırcıklar belirdi. Çok sayıda sığırcık, gün batımı eşliğinde ören yeri üzerinde bir süre birbirleriyle uyumlu halde uçarak adeta dans etti.
Devlet sigortasının en erken örneklerinden biri Selçuklu Devleti tarafından uygulanmıştı. Selçuklular’ın hakim olduğu topraklar üzerinde çok sayıda ticaret yolu vardı. Selçuklular, ticaretin önemini kavramış ve her zaman teşvik etmişti. Selçuklular…
Abbasiler ile Karluklar'dan oluşan Müslüman Arapların yönetimindeki ordunun, Gao Xianzhi yönetimindeki Çin ordusu ile karşı karşıya geldiği Talas Savaşı, Türk tarihinin dönüm noktalarından biriydi. Çinlilerin Taşkent’e saldırması ile başlayan ve beş…
Prof. Dr. Mustafa Şahin ve uluslararası araştırmacıların yürüttüğü arkeoloji çalışmalarında İznik Gölü'nün derinliklerinde Aziz Neophytos adına inşa edilen bazilika keşfedilmişti. Sualtında bir müzeye dönüştürülmesi planlanan bu tarihi yapının…
Roma döneminden 20. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olan Mersin'deki Silifke Kalesi'nde yürütülen arkeolojik çalışmalarda, Bizans Dönemi'nde yapı ya da mezarı kötülükten koruması amacıyla yapıldığı değerlendirilen "tılsımlı mezar tableti"…
Perinthos Antik Kenti'nde Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem başkanlığında 4 yıldır devam eden kazılar tiyatroda yoğunlaştı…
60 kişilik ekiple yürütülen kazının yanı sıra alanda mimari belgeleme, jeofizik, su altı araştırmaları ve buluntu inceleme…
Aigai Antik Kenti'ndeki ortalama 2 bin 500 yıllık sarnıçların birçoğu, temizliği yapıldıktan sonra yağmur sularıyla dolarak eski işlevini yeniden kazandı.
Geçmişi milattan önce 8'inci yüzyıla kadar uzanan Aigai Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik…
Neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikilitaşın bulunduğu Karahantepe'de 2024 kazı çalışmaları Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında devam ediyor.
Bu kapsamda yapılan çalışmalarda tabana döşeli taşlardan birinin üzerinde koşar haldeki…
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 1996'dan bu yana devam eden Küllüoba Höyüğü kazısında, genellikle Güneydoğu Anadolu'daki Neolitik Dönem ile özdeşleşen ‘yapı gömme’ kültüne ait bulgulara ulaşıldı.
Çorum ilinin Alaca ilçesindeki Kalehisar'da kazı yapan arkeoloji işçileri küpün içindeki yılanı fark edince şaşkınlık yaşadılar ve hem ondan zarar görmemek hem ona zarar vermemek için itfaiye ekiplerinden yardım istediler. İtfaiye ekipleri yılanı…
Aydın'daki Aphrodisias Antik Kenti'nde bulunan "kolosal Zeus başı"nın, Roma İmparatorluğu döneminin en iyi heykeltıraşlık örneklerinden biri olduğu belirtildi.
Aphrodisias Kazı Başkanı Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Roland R. R. Smith, antik…
Çankırı'da 9 milyon yıl öncesine tarihlendirilen fosillerin bulunduğu Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'ndeki kazıları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında…
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yer alan Tios Antik Kenti nekropol alanında Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım'ın başkanlığında, 44 kişilik ekip ile yürütülen çalışmalarda bu güne kadar 96…
"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki arkeolojik kazılar Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 70 kişilik ekiple Ekim ayı ortasına kadar devam edecek...
Van'ın Gürpınar ilçesinde Urartu Kralı II. Sarduri tarafından M.Ö. 764-734 yılları arasında yaptırılan Çavuştepe Kalesi'nde, 8 yıl önce yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen nekropolde 2024 yılı kazı çalışmaları Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu…
Haydarpaşa ve çevresinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2018'den beri devam eden arkeolojik kazıların yüzde 90'ı tamamlandı.
İstanbul'un tarihine ışık tutan kazılarda bugüne kadar Helenistik döneme ait mezar ile…