
Arkeoloji Video Galerileri


Hattuşa'daki Yerkapı Tüneli'ndeki gizemli işaretler ustanın imzası çıktı
Çorum'da keşfedilen gizemli işaretlerin sırrı çözüldü: Hititlerin başkenti Hattuşa'daki Yerkapı Tüneli'nde geçen yıl keşfedilen Anadolu hiyerogliflerinin çözülen bölümlerinden bir kısmında 'Burayı Arişadu yaptı' anlamı…

Perre Antik Kenti'nde 18 kişilik oda mezar bulundu
Adıyaman Perre Antik Kenti'nde Nisan ayında 72 işçiyle başlayan kazı çalışmalarında ise 18 bireyin gömüldüğü oda mezar mezarın üst girişinde ise Hilan ismi ve 5 kişinin baş harflerinden oluşan yazıt tespit edildi.

Hattuşa'da keşfedilen Kalaşma ülkesi tabletinin çözümlemesi yapılıyor...
Çorum Boğazkale’deki Hititlerin başkenti Hattuşa Ören Yeri'nde devam eden arkeolojik kazılarda bulunan tablet üzerinde keşfedilen dilin çözülmesi için uzman dil bilimciler çalışmalara başladı...

Dünyanın en eski batığı'ndan 30 külçe bakır çıkarıldı
Dünyanın "bilinen en eski batığı" olarak nitelenen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'nın, 50 metre derinlikte yürütülen su altı arkeolojik kazılarında 30 bakır külçe, gemicilerin şahsi eşyaları ile amfora çıkarıldı.

Assos Antik Kenti'nde Poseidon'un Trident'i Bulundu
Assos Antik Kenti'nde Prof. Dr. Nurettin Arslan'ın başkanlığında, devam eden kazılarda ‘Nymphaion’da (doğu çeşmesi) balık avlamada kullanılan Poseidon'un Trident'ni andıran 1700 yıllık 3 çatallı zıpkın gün yüzüne…

Roma'nın kozmetik ürünleri Aizanoi'de ortaya çıktı
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, Roma dönemi kadınların 2 bin yıl önce kullandığı bijuteri ürünleri ve makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünlerine ait kalıntılar gün ortaya çıkarıldı.

Van'daki arkeoloji kazılarında halka şeklinde bronz gem takılmış bir at bulundu
Van'da Urartular döneminde inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki nekropol alanında süren arkeoloji kazılarında, arkeologlar çenesinde bronz gem olan bir at iskeleti buldular. Bronzdan yapılan hakla gemin benzerleri daha önce takı olarak da…

Adıyaman'da keşfedilen arkeolojik eserler 'askeri operasyonla' müzeye taşındı
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde duyarlı vatandaşların haber vermesi ile keşfedilen kutsal alanda Kammagene Kralı l. Antiochos ve tanrı Apollon'un tokalaşma sahnesi ile Antiochos kanununların yazılı olduğu steller bulundu. Bölgenin kırsal alan olması ve…

Çinli muhabirin Türkiye'yi tanıttığı video, sosyal medyada patladı gitti!
CCTV muhabirinin İstanbul’un tarihi mekanlarından Kapalı Çarşı ve çevresinde çektiği video Çin’in sosyal medyalarında viral olarak kısa milyonlarca kişi tarafından izlendi. Videoda muhabir Kapalı Çarşı’nın dükkanların içinde gezinirken geleneksel…

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne bir de Çoşkun Aral'ın gözünden bakın
İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne Bir de #BuAçıdanBak diyen ünlü belgeselci Coşkun Aral Anlatıyor: Osmanlı İmparatorluğu'nun en zor dönemi olmasına rağmen yapılan yatırımlarla ve Osman Hamdi Bey öncülüğünde titiz bir araştırmacılık ve mühendislik…

Magnesia Antik Kenti Zeus Tapınağı'nın sunağı bulundu
Aydın'ın Germencik ilçesi Magnesia Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında Zeus Tapınağı'nın sunak bölümü ortaya çıkarıldı. Kazılar Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Kökdemir…

Antik Çağ'da Korsanlık ve Haydutluk algısı
'Korsanlar günümüz insanlarınca öykünülen bir kavram haline geldi, ben de çocukken korsanlara öykünürdüm' diyen Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk, Sivil Toplum için Destek Vakfı'nın aracılığı, Latro Kimya'nın finansal…

Arkeolojnin Bakış Açısıyla Kültürel Evrimin Kırılma Noktaları
21 Şub 2020 tarihinde Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ev sahipliğinde düzenlenen Bilim Akademisi Konferansına katılan Anadolu arkeolojisinin duayenlerinden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan; Anadolu ve yakın çevresindeki bölgelerde meydana gelen ve bugünkü küresel…

Luwian Studies Vakfı'nın Bronz Çağı’nın Sonu senaryosu
MÖ 1200 civarında Doğu Akdeniz ülkeleri kültürel açıdan büyük bir çöküş sürecine girdi: Geç Bronz Çağı aniden son buldu. Müthiş bir güce sahip olmuş krallıklar tamamıyla ortadan kalktı. Doğu Akdeniz'deki Bronz Çağının yüzyıllar içinde oluşan tüm…

Yapay Zeka, Mona Lisa'ya müzeden çalınma öyküsünü anlattırdı
Leonardo da Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa 21 Ağustos 1911’de Louvre Müzesi’nden çalındı. O güne kadar çok ilgi görmeyen eser, hırsızlık vakasından sonra bugünkü ününe kavuştu. Mona Lisa'nın Hırsızlık Hikayesi Yapay Zeka İle Canlandı. Mona Lisa,…