Arkeoloji Video Galerileri

Miryokefalon Savaşı Konyada mıydı?

Miryokefalon Savaşı Konya'da mıydı?

Bizans İmparatoru 1. Manuel Komnenos ve Anadolu Selçuklu Sultanı İkinci Kılıçarslan komutasındaki iki ordunun 1176'da karşılaştığı Miryokefalon Savaşı'nın, Konya kent merkezine yakın bir bölgede gerçekleştiği ağırlık…

9.500 Yıllık İranlı

9.500 Yıllık İranlı

İran'ın Merkezi eyaletine bağlı Erak şehrindeki Çehar Fasl Müzesi'nde yaklaşık bir haftadır sergilenen erkek iskeleti, M.Ö. 3500 olarak bilinen söz konusu eyaletteki yaşam izlerinin M.Ö. 8000-5500 arasında olduğunu ortaya koydu.

Bayburtta bulunan yeraltı şehri

Bayburt'ta bulunan yeraltı şehri

Bayburt merkeze bağlı Salkımsu Köyünde köylüler tarafından eski çağlarda yapıldığı tahmin edilen kayalık içinde bir yeraltı şehri ve kaya kale bulundu.

Kültepede 4 bin yıl önce kadın tüccar varmış

Kültepe'de 4 bin yıl önce kadın tüccar varmış

Kayseri'de bulunan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan kil tabletlerden, Anadolu kadınının 4 bin yıl önce yönetim ve ticarette söz sahibi olduğu belirlendi.

Kibele ile selfie çekme yarışı

Kibele ile selfie çekme yarışı

Ordu'nun Kurul Kalesi'ndeki arkeolojik kazılarda bulunan yaklaşık 2 bin 100 yıllık ana tanrıça Kibele heykeli yoğun ilgi görüyor.

2 bin 200 yıllık sponsorluk bulundu

2 bin 200 yıllık sponsorluk bulundu

Manisa'nın Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağı bölgesindeki Antik Aigai Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan eserlerde, sponsorluğun tarihinin 2 bin 200 yıl öncesine kadar gittiği ortaya çıktı.

Orduda Kibele Heykeli bulundu

Ordu'da Kibele Heykeli bulundu

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk arkeolojik kazılarından biri olan Ordu Kurul Kalesi'nde 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen 110 santim yüksekliğinde mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu.

Domaniçte yüzlerce Roma güllesi bulundu

Domaniç'te yüzlerce Roma güllesi bulundu

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde, ormanda yürütülen yol çalışmaları sırasında Roma dönemine ait yüzlerce taş gülle bulundu. Gülleler bir meydan savaşında mı kullanıldı, burası bir gülle üretim alanı mı, yoksa başka bir ihtimal mi var? Arkeologlar şimdi…

Mimar Sinanın Hataydaki şaheseri

Mimar Sinan'ın Hatay'daki şaheseri

Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirinin emri üzerine Mimar Sinan tarafından 1574 yılında yaptırılan Payas ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, ilk olarak girişindeki taç kapı süslemeleriyle dikkatleri çekiyor.

Kültepede hedef Eski Tunç Çağı

Kültepe'de hedef Eski Tunç Çağı

Kayseri'deki Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarında "Eski Tunç Çağı" olarak adlandırılan döneme ilişkin tabakaların araştırılması ön planda tutuluyor.